Fôret kan bli rent for en billig penge
Avhengig av metode kan fiskeoljen renses for et sted mellom 30 øre og 1,2 kr per liter. Det store spørsmålet er hvem som vil ta på seg kostnaden, sier Nofima-forsker Åge Oterhals. Han tok i 2011 doktorgraden på fjerning av miljøgifter fra fiskemel og fiskeolje.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
De siste ukers diskusjon nok en gang om miljøgiftinnhold i laks har fått mange til å spørre seg hvorfor man ikke renser fiskeoljen så dette ikke lengre er et tema. Svaret man får er enten begrunnet i pris, alternativt at rensing også kan fjerne en del gode ting, og at man ikke ønsker å gjøre tiltak ut over å få fisken ned på et nivå som er under grenseverdier og myndighetskrav.
Seniorforsker ved Nofima, Åge Oterhals, tok i 2011 en doktorgrad på rensing av såkalte persistente organiske miljøgifter (POP), og mener at det er fullt ut mulig å få til i kommersiell skala.
- Fiskeoljen kan i praksis renses på to ulike måter, enten med aktivt kull eller molekylær destillasjon. Fiskemelet kan også renses ved hjelp av løsemiddelet heksan, forklarer han. I dag gjøres det noe av slik rensing i Danmark, da de lager mel og olje av fisk fanget i Østersjøen, som kan være betydelig mer forurenset enn fisk fangstet i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet - som er opprinnelsen til det råstoffet man lager mel og olje av her hjemme.
3-12 øre per kg fôr
Oterhals tror man ikke renser oljen her hjemme fordi man ikke er nødt, og det derfor ikke er noen som vil putte penger i det.
- Spørsmålet er hvem som skal dekke utgiften. Fiskoljefabrikkene får i dag ikke bedre betalt for oljen om den er svært lav i miljøgiftinnhold eller om den bare har så lite at den går under grenseverdiene. Han sier at fôrprodusentene kan være de som velger å rense, men at da må de investere i utstyr de i dag ikke har vært villig til å gjøre. Men om utstyret vil koste litt å investere i, er det så store volumer som eventuelt skal renses at prisen per kg ikke blir så stor.
- Jeg gjorde i doktorgraden noen røffe anslag som tilsier at ved bruk av aktivt kull vil det koste ca 30 øre per kg olje. For molekylær destillasjon vil det koste et sted mellom 1 til 1,2 kr per kg. Ettersom andelen fiskeolje nå blandes i fôret i ca 1:10 betyr det at selve produksjonskostnaden ved fôret vil komme på et sted mellom 3 til 12 øre. Den billigste metoden – aktivt kull – har imidlertid en begrensing i at den ikke er fullt så effektiv som molekylær destillasjon.
Lett å tilsette vitaminer som forsvinner
Sistnevnte metode vil i tillegg til å ta det aller meste av miljøgiftene også ta litt av vitaminene. Det mener Oterhals ikke er et problem.
- Man baserer seg ikke på fiskeolje som vitaminkilde i fôret. De tilsetter man som vitaminblandinger etter behov, så dette er lett å kompensere for, sier han.
Han mener det derfor ikke er noe store hindre for å sette i gang rensing.