ANNONSØRARTIKKEL

Moleaer toppbilde annonseartikkel

OPPDAG VERDIEN AV NANOBOBLE OKSYGENERING

TA KONTROLL PÅ FISKENS VELFERDSMILJØ MENS OKSYGEN – OG DRIFTSKOSTNADER REDUSERES

Tok i bruk nanobobler til oksygentilførselen:
– Funker til tusen! 

Kenneth Beitveit er ikke i tvil. Nanobobler er det klart beste systemet for å tilføre oksygen til vannet under trenging av fisk. Det eneste han kunne ønske er at han visste om teknologien før.

Nanoboblene sprer seg raskt og sikrer stabil oksygenmetning i vannet. Foto: Moleaer AS

Sammen med broren Ronny driver han selskapet Beitveit Holding. I 2020 gikk de to brødrene inn i oppdrettsnæringen med det nyinnkjøpte avlusingsfartøyet Sea Liberty I.

Under avlusingen blir fisken samlet tett i not, for så å pumpes inn i avlusingsenheten. I denne prosessen, som ved all trenging av fisk, er det å holde oksygennivået i vannet høyt nok en kritisk faktor for fiskevelferden.

Lite effektiv oksygenbruk 

I starten brukte selskapet batterier av oksygenflasker for å tilføre oksygen. Oksygenet ble så ført ut gjennom et diffusorsystem bestående av perforerte slanger som skulle tilsette oksygenet i vannet.

Men diffusorsystemet krevde store mengder oksygen. 

– Vi måtte skifte ut oksygenbatteriene hele tiden, det ble dyrt og det ble veldig mye logistikk med fylling av oksygenflasker, sier Beitveit.

Sea Admiral, den ene av Beitveit Holdings to avlusingsbåter. Foto: Moleaer AS

Dermed bestilte selskapet to store oksygengeneratorer, en til Sea Liberty I og en til selskapets nye avlusingsbåt, Sea Admiral, som kom i drift i 2023. Det ble mindre logistikk. Generatorene ga en stabil tilførsel av oksygen. Men generatorene løste bare en del av problemet.

– Generatorene leverte massevis av oksygen. Problemet var at fisken ikke greide å nyttiggjøre seg den, sier Beitveit.

– Diffusorslangene leverte en fontene av bobler nedi sjøen, men oksygenboblene steg fort, brøt overflaten og forsvant i løse luften.

Stor forskjell med nanoboblegeneratorer

Sammen med kundene bestemte Beitveit Holding å teste ut nanobobleteknologien fra Moleaer. To Trinity nanoboblegeneratorer ble bestilt og installert på båtene tidlig i 2023.

Generatoren integreres i det eksisterende distribusjonssystemet for oksygen, og omdanner oksygenet for å produsere ørsmå nanobobler av oksygen. Til forskjell fra systemet med diffusorslanger stiger ikke nanoboblene opp, men forblir i vannet. Kenneth Beitveit merket en stor forskjell.

– Det funket til tusen. Vi fikk en helt annen effekt. Vannet får et grønnskjær men er samtidig klart, vi kunne se at oksygenet ble værende i vannet.

– Merket dere den forskjellen også på oksygen målingene?

– Oksygenmålerne ga gode verdier med det gamle systemet også, men bare der diffusorslangene avga bobler, og bare så lenge systemet var i gang. Med en gang vi slo det av droppet verdiene. Med nanoboblene fikk vi en helt annen spredning og stabilitet i vannet, sier Beitveit.

Hva er det med nanobobler?

Hva er det så som gjør nanobobler så ideelle når en skal tilføre oksygen til vannet?

Jo, her er det blant annet størrelsen det kommer an på. Nanobobler er rundt 100 nanometer i diameter, 2500 ganger mindre enn et saltkorn. Størrelsen gir boblene egenskaper som gjør at de ikke stiger til overflaten, men sprer seg i vannet.

Forsøk utført i 2017 ved UCLA (University of California) viste at med Moleaers nanobobleteknologi ble 86 prosent av det tilførte oksygenet innløst i vannet, mens tradisjonelle diffusorsystem bare oppnådde 28 prosent.

En annen fordel med nanobobleteknologien er at ikke alle oksygenboblene blir innløst i vannet med en gang. Forsøk har vist at nanoboblene kan holde seg i vannet i flere uker, uten å stige til overflaten og forsvinne. Dermed utgjør boblene en buffer for å kunne holde oksygennivået i vannet oppe over tid.

Nanobobler sørger for en stabil oksygenmetning under trenging av fisk, under operasjoner som avlusing, transport eller i forbindelse med ventemerder før slakting.

Men teknologien er også svært nyttig for å holde oksygennivået oppe i hele merden, for eksempel ved sesongmessige variasjoner og plutselige dropp i oksygenmetning. Også for å holde et stabilt oksygennivå i landbaserte anlegg har nanobobleteknologien vist seg å være effektiv. Resultatet er bedre fiskevelferd og bedre produksjon i anlegget.

Lavere driftsutgifter

For Beitveit Holdings del merkes også nanoboblenes effektivitet på driftsutgiftene.

Moleaers nanoboblegeneratorer integreres enkelt inn i det eksisterende distribusjons-systemet for oksygen. Foto: Moleaer AS

– Med nanogeneratoren bruker vi bare en fjerdedel av oksygenet vi brukte før, sier Kenneth Beitveit.

– Nå kan vi kjøre oksygengeneratorene våre i slarkefart. Siden serviceintervallene blir målt etter kubikk produsert oksygen, slipper vi å ha service på dem like ofte. Det betyr noe når hver service koster 40-50 000 kroner.

Med mindre fart på generatorene, trekker de også mindre strøm fra båtene. Og det betyr igjen mindre utgifter til diesel.

Når Beitveit ser hvor mye mindre oksygenbehovet er med nanobobleteknologien, har han kommet til at han like godt kunne ha latt være å investere i to svære oksygen generatorer.

– Vi kan jo rive oss i håret nå over at vi kjøpte oksygen generatorene, men vi visste ikke bedre. Hadde det vært i dag ville vi aldri bestilt dem. Nanobobleteknologien har kommet for å bli. Skulle det bli flere avlusingsbåter i selskapet, så blir det oksygenbatteri og ikke oksygen generator ombord.

– Hva med vedlikehold på nanoboblegeneratoren?

– Vi har ikke hatt den inne til service ennå. Vi heller på en rensevæske hver 14. dag. Det er gjort på ti minutter, og er veldig enkelt.

Kenneth A. Beitveit
Daglig leder Beitveit Holding AS
Mobil: +47 950 29 631

Mindre arbeid og håndtering

Overgangen gir også sparte kostnader på service og håndtering av diffusorslanger.

– Vi vet fra en av våre kunder, som brukte diffusorslangesystemet i ti år, at det hadde en årlig servicekostnad på 70-120 000 kroner. Det slipper vi nå. Nå er det helt vanlige luftslanger vi legger uti. Ennå vet vi ikke serviceintervallet på dem, men det er jo et mye enklere system.

– Og når det kommer til arbeid og håndtering, er det som natt og dag. Med det nye systemet er det ikke noen håndtering i det hele tatt, det går ikke an å sammenligne.

– Hva sier så kundene dine om overgangen til nanobobleteknologien?

– De er strålende fornøyde. For dem ble det et veiskille. Vi var vel den første avlusingsbåten som installerte et system for oksygenering med nanobobler for dem. Jeg tror ikke kundene våre vil ha noe annet nå, når de ser resultatet. De ser at nanobobler gir en fin spredning til vannet, og alt er fryd og gammen. Dette er kommet for å bli, sier Beitveit, og slår fast:

Jan Eric Haagensen
Daglig leder Moleaer AS
Mobil: +47 908 22 923 janeric@moleaer.com

– Dette er den beste nyvinningen for oksygentilsetning på markedet. Det er ingen andre systemer som er i nærheten.

Moleaer – pionerer innen nanobobleteknologi

Det amerikanske selskapet Moleaer ble grunnlagt i Los Angeles i California i 2016. Samme år ble selskapets første nanoboblegenerator patentert.

Selskapet startet innen vannrensing og vanningssystemer for landbruk, men etter hvert har nanobobleteknologien fått stadig flere bruksområder.

Fra 2021 utviklet også Moleaer oksygeneringsprodukter for havbruksnæringen, og i 2022 ble selskapet Moleaer AS etablert i Norge.

Moleaer har til nå levert over 2400 produktinstallasjoner innen en rekke bransjer, og er representert over hele verden.

Datterselskapet Moleaer AS server det nordiske markedet og er ledet av Jan Eric Haagensen, som også leder konsernets globale satsning innen akvakultur.

Vil du vite mer om oss? Klikk her