Per Olav Mevold, CEO i Vikenco, tok imot besøkende på selskapets lokaler på Rindarøya, under Gath-konferansen.

– Vi håper både regionen og fylket kan ha glede av våre investeringer

Vikenco øker kapasiteten, og daglig leder Per Olav Mevold sier selskapet ønsker å nå en omsetning på fem milliarder kroner i løpet av 2024.

Publisert

Dagen før GATH-konferansen i Ålesund gikk av stabelen, ble det arrangert turer til både Salmon Evolution sitt landbaserte anlegg, samt slakteriet til Vikenco utenfor Molde.

Per Olav Mevold, CEO i Vikenco, viser Kyst.no med flere rundt i selskapets slakteri og tilknyttede lokaler, på Rindarøya, ytterst på Romsdalskysten.

– Anlegget er 51 år gammelt, og ble startet opp i 1973. I 2019 startet vi på en stor utvidelse, og vi holder nå på å avslutte dette prosjektet.

Fra 2022–2025 vil selskapet gå fra 30 000 til 45 000 tonn foredlingskapasitet, samt fra 40 000 til 120 000 tonn slaktekapasitet. Investeringen for dette ligger totalt på rundt 900 millioner kroner.

Råvaren kommer 1/3 fra SalMar, og 2/3 fra andre oppdrettere og tradere. I 2024 forteller Mevold at Vikenco har ambisjoner om å omsette for fem milliarder kroner, noe som skal dobles innen 2030.

Det var i 1995 at Vikenco først startet med foredling av laksefileter, etter tidligere å ha drevet med lakseoppdrett, hvitfisk og reker.

Det var mange som fikk høre om Vikenco sin historie, og mer detaljert om anlegget som startet opp i 1973.

Ny produksjonsrekord

Under besøket var selskapet i ferd med å teste og sette i drift det nye slakteriet, en prosess de har holdt på med de siste to-tre ukene.

– I dag satte vi ny produksjonsrekord, der vi bikket 100 tonn, avslører Mevold stolt.

Han sier arbeidet går sakte, men sikkert, der det er mye automasjon og software, som nå begynner å fungere optimalt på slakteriet.

I gangene til Vikenco kan man også se ned på filètavdelingen, der Vikenco kjører to filetlinjer.

– Det som foregår nå er at vi har vasking av anlegget, noe som skjer hver natt etter at skift nummer to er ferdig, forteller Andreea Johansen, som er HMS-koordinator i selskapet.

Johansen sier de parallelt med det nye slakteriet, også kjører det gamle slakteriet, ettersom de har ordre som skal ut, og det fortsatt gjøres en del finjustering og kalibrering på det nye slakteriet.

Det er 330 ansatte som jobber i Vikenco totalt. Mye av fisken de får inn, kommer enten fra SalMar eller fra andre oppdrettere og tradere.

Lager egen lakseburger

Hos Vikenco har selskapet eget renholds-team, bestående av 18 personer.

På slakteriet har Vikenco en egen liten fabrikk. Her produseres lakseburgere laget av trimmeavskjær fra oppdrettslaksen.

– Vi startet produksjonen for fire år siden med kvernet laksekjøtt, og jeg må si at det er et ganske godt og saftig produkt.

Hovedproduksjonen er likevel slakting og filetering av fersk laks. Når utvidelsen av det nye anlegget er ferdig, vil Vikenco ha fem sløyelinjer som vil kjøres parallelt. 

– Det kommer bløggebåt med levende fisk, laster fisken inn i slakteriet, og det tar ca. 40–50 minutt før fisken er ferdig utblødd etter slakt. Da kommer den inn på filetlinjen, blir pakket, og sendt ut i verden. Alt skjer i løpet av en times tid, forklarer Johansen engasjert.

Mevold og Johansen forklarer at Vikenco startet som et fiskemottak. I 2022 hadde selskapet første leveranse fra Salmon Evolution sitt landbaserte anlegg. 

– Dette samarbeidet er noe som vil skape store verdier på et veldig lite område. I 2022 hadde vi vel fire milliarder i omsetning og feiret 50 år som selskap i 2023.

Langt flere ansatte

På anlegget til Vikenco er det 330 ansatte, og selskapet har blant annet lange tradisjoner med å benytte arbeidskraft fra Litauen. Noen av dem har jobbet over 20 år på anlegget.

– Da jeg begynte å jobbe i Vikenco for fire år siden var vi 135 ansatte, så det har vært en formidabel reise, sier Johansen.

Bare på renhold er det 18 dedikerte personer, som har som hovedoppgave at det ikke skal være listeria-utbrudd eller andre uhumskheter i produktene som sendes ut.

– Mange av produktene våre konsumeres rå, og derfor må vi vite at kvaliteten på laksen opprettholdes. Det er svært viktig, understreker hun.

Andreea Johansen, HMS-koordinator i Vikenco, forteller om selskapets historie, til de som har tatt turen fra Gath-konferansen.

Sterkt næringsliv

Under servering av en lakseburger til de besøkende, forteller Mevold at de har et kontinuerlig fokus på økt utbytte, økt andel til konsum og økt verdiskaping.

– Her i Møre og Romsdal har vi sannsynligvis verdens sterkeste næringslivscluster innen vår bransje, påpeker han.

Lakseburgeren som blir servert, inneholder 98 prosent laksekjøtt. Tidligere produserte selskapet også laksekjøttdeig, men denne er nå faset ut av produksjonen.

– Vi håper at både regionen og fylket kan ha mye glede av våre investeringer i tiden fremover, for vi investerer ganske tungt, avslutter Mevold.

For tiden er det to fileteringslinjer som er i gang, men snart er det kapasitet til mer, med utbyggingen av anlegget.
Det har rukket å bli kveld da Norsk Fiskeoppdrett og resten av delegasjonen ankommer Vikenco denne dagen.