Rune Rønningen fra Møre Robotics forteller om roboter som kan bidra med å redusere lus i anleggene. Foto: Harrieth Lundberg

Med Luserobot i nota

Rune Rørstad i Møre Robotics AS sier luserobot er en snill måte å holde noten ren på, og mener fremtiden ligger i big data.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under Tekset 2019 var det også en sesjon om tekniske nyvinninger. Rune Rørstad fra Mørenot Robotics har gått fra å være gründer til bedriftsleder da Plastfabrikken AS ble kjøpt opp av Mørenot.

- Vi har hatt fokus på sjøsiden, og da stort sett med matfisk. Egentlig har vi levert plastkonstruksjoner til oljevern og oljebransjen. De gikk jo på en kjempesmell for en fire-fem år siden. Det gjorde vi også, og da måtte vi omstille oss. Da begynte vi å levere til oppdrettsbransjen. Da tok vi med oss robotics som vi hadde utviklet til oljevern, opplyste han.

Gir mindre lus

Selskapet har utviklet en robot som kan hjelpe til med å redusere lus i nota. Roboten er en flatpakket ROV som settes ut på nota, og den går automatisk fra 0 til 10 meter ned for så å gå opp igjen.

- Den karen vår gir mindre lus, så vi kaller han luserobot. Roboten holder noten ren. Det blir ikke groe, noe som gjør at rensefisken ikke har noe å beite på, så den spiser heller lus, forteller han.

Det er et stort oppmøte under Tekset 2019. Foto: Harrieth Lundberg/Kyst.no.

Mindre skader på fisken

Kyst.no har snakket med Rørstad som forteller at roboten ble lansert 1. februar, og roboten har vært i test i hele 2018. Det er en stor interesse for den, i følge Rørstad.

- En ser at dette er en snill måte å holde noten ren, slik at fisken ikke får gjeldeskader.

Rørstad har også en fremtidsvisjon for RAS-anlegg, spesielt med tanke på roboter som  jobber hele tiden og som måler alt fra PH, temperatur, saltinnhold med mer.

- Fremtiden er big data, og vi ønsker å være tilstede sammen med fisken. Det er der dataen kommer til å bli hentet, legger han til.