Skjermdump fra Mowi sin film om konseptet. Videoen kan du se lenger ned i saken.

Mowi får nei til 36 utviklingstillatelser

Fiskeridirektoratet har i dag gitt avslag på Mowi ASA sin søknad om 36 utviklingstillatelser til konseptet Aquastorm.

Publisert Sist oppdatert

Mowi søkte den 17. november 2017 om 36 utviklingstillatelser for realisering av konseptet «Aquastorm». 

Fiskeridirektoratet avslo søknaden den 30. april 2019 med den begrunnelse at konseptet ikke oppfylte vilkåret om «betydelig innovasjon» i laksetildelingsforskriften § 23b (nå laksetildelingsforskriften § 6-6). Fiskeridirektoratet vurderte at dokumentasjonen i søknaden ikke sannsynliggjorde at det omsøkte prosjektet kunne realiseres og fungere på tiltenkt måte, og at det derfor var umodent for utprøving. 

I denne vurderingen ble det lagt vekt på konseptets størrelse, kompleksitet og risiko.

– Som en ny søknad

Mowi påklaget vedtaket 10. juni 2019 og sendte inn mye tilleggsdokumentasjon i forbindelse med klagen. Etter en gjennomgang av denne dokumentasjonen kom direktoratet til at kvaliteten på den samlede dokumentasjonen fra Mowi var høy, tillitvekkende og i tråd med det som måtte kunne forventes på søknadstidspunktet. 

Fiskeridirektoratet kom imidlertid til at det var en «betydelig nivåforskjell» mellom dokumentasjonen fra den opprinnelige søknaden og dokumentasjonen som ble sendt inn med klagen, og at denne forskjellen var så stor at den ettersendte dokumentasjonen i realiteten var å anse som en ny søknad. 

Ettersom søknadsfristen for utviklingstillatelser løp ut i november 2017 kom Fiskeridirektoratet til at den nye søknaden ikke kunne tas til behandling. Fiskeridirektoratet oversendte klagen til Nærings- og fiskeridepartementet for behandling. Nærings- og fiskeridepartementet opphevet Fiskeridirektoratets avslag 15. juni 2022. I vedtaket kom departementet frem til at den ettersende informasjonen ikke er å anse som en ny søknad. Saken ble derfor sendt tilbake til Fiskeridirektoratet for videre behandling, herunder ny vurdering av om vilkåret «betydelig innovasjon» er oppfylt.

– Fiskeridirektoratet har kommet til at det omsøkte prosjektet ikke innebærer betydelig innovasjon, jf. laksetildelingsforskriften § 6–6. Direktoratet avslår etter dette søknaden fra Mowi ASA om 36 tillatelser til konseptet Aquastorm, skriver de i en pressemelding onsdag.

Om konseptet

Aquastorm er i søknaden beskrevet som et produksjonskonsept for ubemannet, offshore, subsea lakseproduksjon. Foreløpig er konseptet skalert for bruk på lokaliteter med en øvre signifikant bølgehøyde på 5 meter, peak-perioder på inntil 15 sekunder og dimensjonerende strømhastighet på 0,65 m/s. Ifølge søknaden består konseptet av flere oppdrettsanlegg («oppdrettssentre») med 8 produksjonsenheter (merder) hver. Merdene skal være forankret til havbunnen på 100–250 meters dybde ved bruk av subsea-vinsjer og egnet ankerløsning for bunnforholdene. Under normale værforhold skal merdene opereres nedsenket på 15 meters dybde og skal i utgangspunktet kun opp til overflaten ved innsett av smolt, uttak av slaktefisk eller vesentlig vedlikeholdsarbeid. En luftkuppel på toppen i senter av hver merd skal gi mulighet for vedvarende drift i nedsenket tilstand. Ved behov (eksempelvis ved dårlig vær) skal merdene kunne senkes ned til 50 meter, hvor dybdeplassering skal reguleres av ankervinsjer og oppdrift i flytekrager. Merdene skal utstyres med lys og teknologi for overvåking som skal muliggjøre drift i vedvarende nedsenket tilstand. 

Oppdrettssentrene skal være koblet i kjede via rør og kabler på havbunnen til land- og kontrollsenter. Ifølge søknaden skal det første oppdrettssenteret kunne lokaliseres flere kilometer fra land. Et oppdrettssenter skal være koblet til en fordeler (manifold) på havbunnen gjennom stigerør (risere). Manifolden skal samtidig være koblet til et land- og kontrollsenter via rørledninger, og kraft- og datakabler, og skal forsyne merdene med fôr, kraft, elektrisitet kommunikasjon, styringssignaler og luft. Gjennom en parallell returrørledning fra manifolden skal slam, fôrspill og dødfisk transporteres fra merdene tilbake til landsenteret. Oppdrettssentrene skal fjernopereres og overvåkes fra landsenteret, som skal huse kraftforsyning, styringssystemer, fôrlager, system for fôrtransport, renseanlegg, service support med mer. Anleggene skal videre fjernmonitoreres ved hjelp av innebygget subsea sensorikk og fjernstyrte undervannsdroner (ROV). Landanlegget med kontrollsenter skal i prinsippet kunne plasseres alt fra én til 200 kilometer fra oppdrettssenterne.

Les hele vedtaket

Avslag på søknad om utviklingstillatelser (pdf, 193 kb)