Mowi vil produsere 700 000 tonn fôr
Fra Mowi sin fôravdeling produseres mer enn 95 % av det fôret Mowi forbruker i Europa. I 2023 produserte selskapet 405 000 tonn fra Valsneset.
Under første dag av Mowi sin kapitalmarkedsdag, var Kyst.no med på en arrangert båttur som blant annet gikk innom selskapets fôrfabrikk på Valsneset i Ørland kommune i Trøndelag. Det er den eneste fôrfabrikken Mowi har i Norge, men i Skottland finnes en til. De to fabrikkene har tett dialog mellom seg, og Mowi ser på Mowi Feed som en stor samlet enhet.
Under turen til fôrfabrikken var det skikkelig ruskevær med regn og vind. Kanskje det ikke er så rart at det er plassert åtte store vindmøller like utenfor området. Møllene, som kommer fra TrønderEnergi, serverer nemlig store deler av energibehovet til fabrikken, når været tillater det.
Inne på fabrikkområdet finner man fôrsiloer som sammen kan romme 8000 tonn ferdig fôr. På området er det også flere oljetanker med kapasitet på 13 000 tonn. I tillegg finnes det tre LNG-tanker, som blant annet benyttes på tørkeren i fabrikken.
Nedenfor fabrikken er det lagt opp til at det kan ligge tre fraktefartøy inne samtidig. Derfra fraktes fôret ut til Mowi sine lokaliteter med fartøy som bedriften har timecharter-avtaler med. Årlig er det rundt 600 skipsanløp på denne kaien.
Vil ta kapasiteten opp til 700 000 tonn
Atle Kvist er COO Feed i Mowi. Han forteller til Kyst.no at det i løpet av et år produseres 400 000 tonn fôr fra Mowi sin fabrikk på Valsneset. I 2023 tok virksomheten ny produksjonsrekord med 405 000 tonn.
Med fabrikken i Skottland, produserte laksegiganten totalt 528 000 tonn i fjoråret.
Det seneste prosjektet på Valsneset er en rekke nye oljetanker, som nettopp er på vei å ferdigstilles. I årene fremover planlegges også en liten utvidelse i produksjonskapasitet, som skal ta kapasiteten i Mowi Feed opp til 700 000 tonn.
Han forteller at de formulerer fôret med den helt klare målsetting å levere 100 % av det fisken trenger, hver dag. I den forbindelse er det en mengde forhold å ta hensyn til, eksempelvis sesong, størrelse på fisk, biologiske forhold samt tilgjengelige råvarer.
- Det jobbes kontinuerlig med nye og mer bærekraftige råvarer enn dem som benyttes i dag. Mowi sin klare målsetting er 10–15 % nye råvarer innen 2023, forteller Kvist.
Produserte 528 000 tonn
Totalt er det 144 ansatte i fôravdelingen til Mowi, inkludert fabrikken i Skottland.
– Vi får mye gjort med få ressurser. Vi dekker 95 prosent i snitt av behovene til alle lokalitetene våre i Irland, Skottland, Færøyene, Island og Norge.
– Hva er det dere ikke produserer da?
– Det er det aller minste fôret, som blir benyttet til startfôring. Det kjøper vi inn. Det er ikke store volumene det er snakk om. Vi produserer heller ikke medisinfôr, sier Kvist.
Fabrikken i Skottland og i Norge har mange likheter, men fôrsjefen sier den skotske er mer satt opp for å i tillegg produsere små pelleter. Fabrikken på Valsneset ble startet opp i 2014, mens i Skottland ble det startet opp i mai 2019.
To transportlinjer
Råmaterialet blir som oftest levert i bulk via fartøy. Derfra blir råvarene blandet og malt, før det blir ekstrudert, tørket og coatet. Deretter går fôret videre i silo, før det senere blir transportert ut av fabrikken.
Det er to transportlinjer som går ut av fabrikken, hver av disse kan frakte 300 tonn ferdigvare i timen. Størrelsene på pelletene varierer fra 3,5 – 12 mm, og det tar ca. 50 minutter å lage en pellet.
Inne på området har Mowi også et utstyrslager, der deler og komponenter er nøye merket og kategorisert. Det viktigste utstyret har bedriften gjerne flere eksemplarer av, slik at de aldri havner i en kinkig situasjon dersom noe skulle bli ødelagt under produksjonen.