Konsernleder Lina Braanaas Utne er uenig med fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, og mener nedtrekket burde stoppes.

Kjøper ikke fiskeriministerens argumentasjon

Marianne Sivertsen Næss vil ikke utsette eller endre vedtaket om nedtrekk i PO3 og PO4, til tross for kritikk fra næringen og politisk hold.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag svarte fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss på et skriftlig spørsmål i Stortinget fra Olve Grotle i Høyre. Grotle spurte statsråden om hun ville vurdere å utsette nedtrekket i PO3 og PO4 til 1. april 2025.

Han trakk blant annet frem at produksjonskapasiteten i P03 og P04 er vedtatt nedtrukket med 6 %, som følge av trafikklyssystemet. Tatt omsyn til tidligere nedtrekk, tilsier dette et samlet nedtrekk på hhv. 12 % og 18 %.

I sitt svar til Grotle, skriver fiskeri- og havministeren at det av hensyn til troverdigheten til trafikklyssystemet og gitt de grundige vurderingene som ligger til grunn for fargeleggingen, ikke er aktuelt å gjøre om på vedtaket nå.

– Burde stoppe nedtrekket

Lina Braanaas Utne, konsernleder i Firda, er ikke imponert av svaret til Sivertsen Næss. 

– Etter vårt syn er troverdigheten til trafikklyssystemet en av årsakene til at fiskeriministeren ikke bare burde utsette nedtrekket, men stoppe det, sier hun til Kyst.no.

Braanaas Utne legger til at nedtrekk som virkemiddel er noe man bør gå vekk ifra, noe også Havbruksutvalget påpekte i sin NOU.

– Flere prosesser rundt systemet sin fremtid er nå nær ved en konklusjon, og det ville være naturlig å fullføre dette arbeidet uten at næringen på Vestlandet får redusert sitt handlingsrom ytterligere, understreker konsernlederen.

– Forstår dere begrunnelsen fiskeriministeren kommer med?

– Vi skulle selvsagt ønske at fiskeriministeren sin argumentasjon var mer pragmatisk, særlig med tanke på en utsettelse av nedtrekket, ettersom det ikke er en reell trussel for villaksen om biomassen holdes gjennom høsten og vinteren all den tid villakssmolten ikke vandrer ut før våren 2025. 

– Vi mener også at systemet er betydelig endret i forhold til vedtaket som ble gjort av Stortinget i sin tid, og at dette i for liten grad har fått politisk oppmerksomhet, avslutter hun.