
– Veksten fremover vil komme fra realisering av ny teknologi
Pareto Securities mener bransjen har adressert biologiske utfordringer, men frykter beskjeden vekst på lengre sikt.
De siste årene har sjømatindeksen sakket akterut i forhold til Oslo Børs generelt. Under dag tre av NASF-konferansen i Bergen pekte analytiker i Pareto Securities, Sander Lie, på flere faktorer som har gått utover oppdrettsbransjens inntjening, som politisk turbulens, utfordrende biologi og kostnadsinflasjon.
Spesielt 2024 var et svært vanskelig år biologisk for norske aktører, forteller Lie.
– Første halvår viste lav biomassevekst, drevet av betydelige negative eksterne faktorer. Vi hadde en ekstremt kald vinter med lav vekst, betydelig press fra vintersår og også en ineffektiv vaksine mot vintersår.
– Mot slutten av 2023 så vi også perlesnormaneter – noe vi ikke har sett på 20 år i denne bransjen – som også påvirket vekstratene til selskapene.
På sommeren ble det derimot svært varmt, noe som skapte helt andre problemer med lakselus som førte til mer håndtering og behandling.
Har adressert bekymringer

Pareto-analytikeren mener at flere av utfordringene nå ser ut til å være under kontroll og Lie går inn i 2025 med stor optimisme.
– Nesten alle våre største bekymringer fra to til tre måneder siden har blitt adressert til en viss grad. Temperaturene er tilbake på historiske nivåer, faktisk litt varmere enn i fjor, noe som er bra for vekst og kan også hjelpe mot vintersår. Vi har også fått på plass en ny vaksine, som bør bidra ytterligere.
Han sier at de største selskapene har fått ned lusemengdene tilbake til historiske nivåer gjennom behandlinger og høsting.
– Når det gjelder perlesnormaneter, vet vi ikke om dette blir en gjentakende hendelse. Men i 2024 var det mer sporadiske tilfeller og ingen store konsekvenser for de største aktørene – langt fra de alvorlige effektene vi så året før, mener Lie.
Ifølge analytikeren betyr alt dette bedre vekstforhold, bedre biologiske forhold og at han ser tegn til forbedring.
– Mot Q4 i fjor så vi at andelen superiorkvalitet på fisken i Norge var fem-seks prosentpoeng høyere enn året før.
Beskjeden vekst på sikt
Fremover forventer Lie at man igjen vil se vekst i Norge på tilbudssiden. Paretos konservative estimater for 2025 har lagt til grunn 2 % vekst, men ut fra vekstratene de ser nå kan det bli nærmere 3,5-4 prosent.
På lengre sikt tror de at veksten fortsatt vil være beskjeden.
– Markedet er fortsatt strengt regulert, og det blir stadig vanskeligere å få ny kapasitet gjennom nye lisenser. Veksten vil komme fra realisering av ny teknologi, som postsmolt-teknologier og nedsenkbare merder, snarere enn nye konsesjoner.
Globalt sier Lie at de ser mange av de samme trendene som i Norge, med strenge reguleringer som gjør det stadig vanskeligere å øke kapasiteten i de fleste store oppdrettsregionene. Dette forventer de vil gi en stram tilbudsside fremover.