
Slakterinettverket vokser
Det var høy grad av erfaringsdeling, da slakterier og teknologileverandører fra ulike regioner møttes for å løse felles utfordringer.
Oppfølging av BAT-AEL, prosess- og kvalitetsforbedring, listeriabekjempelse, testfasilitieter og verdiskaping av sidestrømmer. Dette og mer sto på programmet, da Slakterinettverket i NCE Aquatech Cluster inviterte til samling i Trondheim.
Én av nettverkets nyeste medlemmer, Geir Ivar Ådnanes fra Bremnes Seashore, hadde tatt med seg kollega og produksjonssjef, Jihad Salih. Og begge var de med på slakteribesøk til Norsk Kylling på Orkanger og Mowi på Jøsnøya (Hitra).

– Vi plukker opp masse små ting, alt i fra slikt som kultur og arbeidsmiljø, og til hvordan de organiserer linjene sine. Det er utrolig nyttig å besøke andre slakterier, forteller fabrikkdirektør Geir Ivar Ådnanes.
Hva trenger industrien? Testarena og nye muligheter
Dag Finne fra Ocean Innovation, Norsk katapultseter var invitert for å vise hvilke muligheter som finnes for testfasiliteter av sidestrømmer.
– Kanskje sitter vi igjen med noe spennende case eller oppgaver etter denne dagen, hvor Slakterinettverket sier «dette må vi få til nå i neste omgang». I så fall kan katapulten, og gjerne sammen med Slakterinettverket, bidra til å sette sammen et ekspertpanel. Det være seg FoU, bedrifter, andre kompetansemiljø. Og vi kan bidra med midler til nettopp slik testing, forteller Dag Finne.
– Mange av oss er jo ikke direkte konkurrenter

– Vi konkurrerer med kjøtt og andre proteinkilder, så det er positivt at vi utvikler næringen vår best mulig sammen.
Det sier Pål Kleven, produksjonsdirektør Industri i Lerøy Midt. Han ser en åpenbar nytteverdi av å samle seg i et slikt nettverk.
– Problemstillingene er ganske like, uavhengig om det er et lite eller et stort slakteri. Det er nyttig for oss å samarbeide og utveksle erfaringer, lære av hverandre. Ressursbesparende også, med tanke på at vi ikke alle hver for oss utvikler og bruker unødvendige ressurser.
– Vi skal utvikle prosesser slakteriene synes er viktig
Slakterinettverket ble startet i 2021 som et initiativ mellom lakseslakteriene i NCE Aquatech Cluster. Hvilke tema og oppgaver klynga skal prioritere og arbeide videre med, det bestemmes av slakteriene selv.
– Vi tilrettelegger for slakteriene, og det er også derfor vi deler opp slik at vi noen ganger møtes kun slakterier, mens andre ganger inviteres teknologileverandørene med. Men vi står sammen i Slakterinettverket, vi respekterer hverandre og jobber med utvikling. Det er det som er essensen i det vi gjør, forteller Morten Andersen, klyngeleder i NCE Aquatech Cluster.
– For teknologibedriftene er det viktig å få gode innspill. Jeg tror at kunnskapsdeling er med på å bringe teknologien framover. Vi får sortert ut noen løsninger, vi unngår for mange parallelle spor. Sitter vi på hver vår tue, er det alltid litt krevende, sier Klaus Hoseth, daglig leder i Hoseth Technology.

Slakterinettverket samarbeider tett med FHF
– Det er mye penger som skal settes ut i arbeid for å være med på å løfte næringa opp og fram, på alle mulige områder. Og vi er veldig opptatt av at det vi gjør, det skal være mest mulig nyttig for næringa.
Det sier Lars Lovund, fagsjef i FHF, den norske sjømatnæringens verktøy for felles FoU-innsats. Lovund synes Slakterinettverket en svært god arena:
– Det samler ikke nødvendigvis bare eiere og hovedaksjonærer, men det samler de som kjenner problemet på kroppen, hver dag – mellomledere, og så videre. Jeg tror at nettverket er en plass som er veldig godt egnet til å få innspill på hvordan, i hvert fall FHF, kan være med på å løfte sektoren videre framover, med basis i de verktøyene vi har, sier han.
Delingskultur har bredt seg i nettverket
I Slakterinettverket deler aktører hvilke metoder som brukes, hva som ikke fungerer optimalt - hva som kan forbedres.
– Og det er mye takket være Sinkabergs åpenhet og villighet til å dele, at vi har kommet hit, forteller Hege Michelsen Kolstad fra NCE Aquatech Cluster.
Eskil Laukvik, konsernleder fabrikk i Sinkaberg er én av dem som har vært med på å bygge opp Slakterinettverket fra start.
– Jeg har vært med på mange av samlingene, og spesielt her i dag synes jeg vi har vært veldig åpne mellom anleggene og de forskjellige leverandørene. Vi har hatt gode diskusjoner, og vi er kommet fram til konkrete ting vi skal følge opp. Og det var jo nettopp det som var ønsket vårt med Slakterinettverket også – bygge en arena hvor vi kan diskutere felles problemstillinger og løsninger.
Under dagens oppsummering trekker han fram at selv om problemstillingene er felles, så er det svært mange ulike innfallsvinkler, nettopp fordi ingen slakterier er like.
– Derfor håper jeg også at flere har lyst til å bli en del av nettverket, avslutter Eskil Laukvik.
