Gründeren bak Nekst-prosjektet Kjell Audun Aasen (til høyre) sier det er lettere å jobbe når de får den lokale støtten fra politikerne. Her er han avbildet med markedsdirektør Nils Hovtun (til venstre). Foto: Mikaela Berg.

Nekst: - Lettere å jobbe med støtte fra politikerne

Nekst-gründer er takknemlig for drahjelpen selskapet har fått fra stortingsrepresentanter for «Havliljen»-prosjektet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nekst har fått delvis avslag på deres søknad om utviklingstillatelser, nylig fikk de stor støtte fra stortingsrepresentantene Liv-Signe Navarsete (SP), Frida Melvær (H), Tore Storehaug (KrF) og Ingrid Heggø (AP). Politikerne har gått sammen om å skrive et brev til fiskeriminister Harald Nesvik, der de forklarer at Nekst-prosjektet har en stor verdig for det lokale samfunnet og ber dermed nærings- og fiskeridepartmentet om å gi flere tillatelser til Nekst.

Gründeren bak Nekst-prosjektet Kjell Audun Aasen sier til Kyst.no at han er veldig glad for å ha stortingsbenken med på laget.

- Det betyr veldig mye for oss. Det blir lettere å jobbe når vi får den lokale støtten fra andre, legger han til. 

Designet til 16 tillatelser

I disse dagene venter Nekst-partnerne på svar fra Fiskedirektoratet for å kunne starte sitt omfattende prosjekt «Havliljen». Aasen sier til Kyst.no at de ikke har fått noe fastsatt dato på når de får svar på klagen.

- Det er jo en ganske omfattende prosjekt som sikkert behandles i disse dager, tror han. 

Videre forteller Aasen at prosjektet er spesialdesignet til 16 tillatelser og dermed blir det vanskelig for Nekst å realisere «Havliljen»-prosjektet hvis de beholder kun to eller får færre tillatelser.

- Det blir i så fall veldig minimalistisk. Det er jo bare en spekulasjon, men da må vi kanskje gå i samarbeid med noen andre og da blir det et helt annet prosjekt, sier han, og legger til at det henger sammen med den fastsatte produksjonsplanen.  

Tidligere har partnere i Nekst uttalt seg i kronikken at de frykter at vedtaket fra Fiskeridirektoratet kan gi dødsstøtet til en stor innovasjon. 

Fikk delvis avslag

I oktober i fjor fikk Nekst delvis avslag fra Fiskeridirektoratet på 14 av 16 utviklingstillatelser. Likevel gikk Fiskedirektoratet videre med behandling av to tillatelser.

I søknaden til Fiskedirektoratet forklarte Nekst at de trenger alle 16 tillatelser for å kunne realisere planene for innkjøp av fisk på 2,7 kilo.

- Det er nødvendig med to lokaliteter med fire merder på hver lokalitet for å få dette til å gå opp, stod det i søknaden. 

Fiskeridirektoratet forklarte i avslaget at konvensjonelle merder kan brukes til dette prosjektet, dermed vil to utviklingstillatelser tilfredstille kravene til utprøving av konseptet.