Nifes vil etablere målemetode for mikroplast
En nylig undersøkelse fra Naturvernforbundet konkluderer de med at norske oppdrettsanlegg er kilde til store mengder mikroplast i havet, grunnet slitasje på innsiden av fôrslanger. Tanja Kögel er forsker ved Nifes, og forteller at det idag er manglende miljøstudier på den innvirkningen mikroplast har for havnæringene.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Tanja Kögel jobber som forsker for Trygg og sunn sjømat i NIFES. Hun forteller til kyst.no at det i etterkant av undersøkelsen sannsynligvis vil gå opp et lys for flere i næringen, og at det kan se ut som at dagens metoder ikke var så praktiske allikevel.
Les også: Hevder oppdrett er stor kilde til mikroplast via fôrslangene
- Slitasje fra fôrslanger er kanskje noe de fleste ikke har tenkt på som utlippskilde, mener hun.
Hun forteller at de i dialog med forskere på Universitetet i Tromsø har fått bekreftet at det oppstår slitasje på innsiden av rørene, både fra fôret som sendes gjennom, og ved blåsing.
Manglende miljøstudier på mikroplast
Kögel legger til at det dessverre ikke har blitt utført mange miljøstudier som tar for seg mikroplast i havet. Hun kan derfor ikke bekrefte om dette er noe som tas opp av laksen i norske merder, og således blir en trussel for konsumentene. Mikroplast defineres som plastpartikler med størrelse på mellom fem millimeter og 0,1 mikrometer.
- Men dette har vi tenkt til å endre på nå, bekrefter hun.
- Nifes har fått midler til å ansette en kandidat, som skal jobbe for å utvikle metoder for å undersøke de mindre partiklene i havet.
Kögel legger til at slike ting tar tid, og at slike metoder ikke blir utarbeidet på en uke.
Forskeren håper likevel næringen vil være litt føre-var, og leter etter alternative metoder for fôring, hvis dette faktisk skulle vise seg å være et problem.
- Mikroplast i større konsentrasjoner er farlig, men vi vet ikke om dagens nivåer er over den toksikologiske grensen og således skadelig for mennesker, sier hun avslutningsvis.
EFSA har også etterspurt at forskningsmiljøer etablerer mer kunnskap og målemetoder for mikroplast.
Les også: Dette vet man om mikroplast i sjø og fisk