Norgesmester i sjømathandel for lærlinger er kåret
NM i sjømathandel for lærlinger har i dag pågått for fullt på Yrkes NM 2018. Fire kokkelærlinger har i dag spisset knivene og kjempet om den gjeve norgesmester-tittelen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
På Hellerudsletta ved Skjetten i Akershus har NM yrkesfag og NM i sjømathandel for lærlinger pågått for fullt onsdag formiddag. De unge sjømatekspertene skal i løpet av dagen utføre fire ulike oppgaver.
Konkurransen arrangeres av NM i sjømathandel, og arrangør Britt Kristiansen, som også er daglig leder ved Opplæringskontoret for Salgs- og Matbransjen (KOM) sier til Kyst.no at det i år var fire herrer som kjempet om tittelen.
- NM i Sjømathandlerfaget er en fagkonkurranse for de som arbeider med detaljsalg av sjømatprodukter. Det kreves faglige ferdigheter i håndskjæring, klargjøring av produkter for salg og
eksponering av sjømatprodukter, av kandidater som vil delta i konkurransen, forklarer hun.
De fire deltagerne som har vært med på en uttakskonkurranse og kvalifisert seg videre derfra var:
- Ole Solli Hermansen (26), fra Meny Liertoppen.
- Samir Jacobsen (20), fra Georg A. Nilsen.
- Christian Holth Clasen (19), fra Meny Skedsmo senter.
- Jonathan Octavio Nuñes (21), fra Meny Høvik.
I finalen ble de tre beste plassene premiert og vinneren ble kåret til årets Norgesmester.
Seieren gikk til Christian Holth Clasen (19), fra Meny Skedsmo senter.
Sølv-vinneren ble Ole Solli Hermansen, Meny Liertoppen.
Bronsen gikk til Jonathan Octavio Nunes.
Pengepremiene var fordelt slik:
- Nr 1. får kr. 25 000,-
- Nr 2 får kr. 15 000,-
- Nr 3 får kr. 10 000,-
Les også: Erfaringer fra laksedisken
Saken fortsetter under bildegalleriet av de fire deltagerne.
Regler
Konkurransen er delt i fire deler som bedømmes hver for seg, og den totale poengsum fra deloppgavene avgjør hvem som vinner. Høyest oppnåelige poengsum totalt er 270 poeng.
- Del 1 er varemottak der kokkene skal vurdere sjømatens kvalitet og samle 1 kasse med diverse sjømat. – 5 min
- Del 2 a er håndskjæring av en sløyet laks og tre flatfisk. Her får kokkene kun 20 min, og kandidaten skal legge frem både avskjær og ferdige produkter for bedømmelse.
- Del 2 B. konkurranse på tid, der en skål reker skal pilles. 3 min, samt de skal lage en salat bygd på rå fisk 15 min.
- Del 3: Her skal kandidaten lage maks fem innovative produkter og får 45 minutter på å utføre oppgaven.
- Del 4: Eksponering av fiskedisk. 20 min. Kreativitet er essensielt her, samt kvalitet på produktene og råvarene.
- I tillegg til nevnte bedømmelsesområder skal dommerne karaktersette helhetsinntrykket som kandidaten her gitt i løpet av hele konkurransen, og kan gi maks 20 poeng.
Under ser du ett bildegalleri fra NM i sjømathandel. Alle foto tilhører NM i sjømathandel.