NM i sjømathandel for lærlinger går nå av stabelen i Oslo og mange unge kokkespirer er kommet fra hele landet for å konkurrere om tittelen Norgesmester i sjømathandel for lærlinger. Foto: Facebook-siden til NM i sjømathandel.

Norgesmester i sjømathandel for lærlinger er kåret

NM i sjømathandel for lærlinger har i dag pågått for fullt på Yrkes NM 2018. Fire kokkelærlinger har i dag spisset knivene og kjempet om den gjeve norgesmester-tittelen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På Hellerudsletta ved Skjetten i Akershus har NM yrkesfag og NM i sjømathandel for lærlinger pågått for fullt onsdag formiddag. De unge sjømatekspertene skal i løpet av dagen utføre fire ulike oppgaver. 

Konkurransen arrangeres av NM i sjømathandel, og arrangør Britt Kristiansen, som også er daglig leder ved Opplæringskontoret for Salgs- og Matbransjen (KOM) sier til Kyst.no at det i år var fire herrer som kjempet om tittelen. 

- NM i Sjømathandlerfaget er en fagkonkurranse for de som arbeider med detaljsalg av sjømatprodukter. Det kreves faglige ferdigheter i håndskjæring, klargjøring av produkter for salg og
eksponering av sjømatprodukter, av kandidater som vil delta i konkurransen, forklarer hun. 

De fire deltagerne som har vært med på en uttakskonkurranse og kvalifisert seg videre derfra var: 

  • Ole Solli Hermansen (26), fra Meny Liertoppen.
  • Samir Jacobsen (20), fra Georg A. Nilsen.
  • Christian Holth Clasen (19), fra Meny Skedsmo senter.
  • Jonathan Octavio Nuñes (21), fra Meny Høvik.

I finalen ble de tre beste plassene premiert og vinneren ble kåret til årets Norgesmester.

Seieren gikk til Christian Holth Clasen (19), fra Meny Skedsmo senter.

Sølv-vinneren ble Ole Solli Hermansen, Meny Liertoppen.

Bronsen gikk til Jonathan Octavio Nunes.

Pengepremiene var fordelt slik: 

  • Nr 1. får kr. 25 000,-
  • Nr 2 får kr. 15 000,-
  • Nr 3 får kr. 10 000,-

Les også: Erfaringer fra laksedisken

Saken fortsetter under bildegalleriet av de fire deltagerne. 

Regler 

Konkurransen er delt i fire deler som bedømmes hver for seg, og den totale poengsum fra deloppgavene avgjør hvem som vinner. Høyest oppnåelige poengsum totalt er 270 poeng.

Liste over oppgavene til deltagerne. Klikk for større bilde. Foto: Opplæringskontoret for Salgs- og Matbransjen (KOM).
  • Del 1 er varemottak der kokkene skal vurdere sjømatens kvalitet og samle 1 kasse med diverse sjømat. – 5 min
  • Del 2 a er håndskjæring av en sløyet laks og tre flatfisk. Her får kokkene kun 20 min, og kandidaten skal legge frem både avskjær og ferdige produkter for bedømmelse. 
  • Del 2 B. konkurranse på tid, der en skål reker skal pilles. 3 min, samt de skal lage en salat bygd på rå fisk 15 min. 
  • Del 3: Her skal kandidaten lage maks fem innovative produkter og får 45 minutter på å utføre oppgaven. 
  • Del 4: Eksponering av fiskedisk. 20 min. Kreativitet er essensielt her, samt kvalitet på produktene og råvarene. 
  • I tillegg til nevnte bedømmelsesområder skal dommerne karaktersette helhetsinntrykket som kandidaten her gitt i løpet av hele konkurransen, og kan gi maks 20 poeng.

Under ser du ett bildegalleri fra NM i sjømathandel. Alle foto tilhører NM i sjømathandel.