Studentgruppen Tekna Havbruk og fiskehelse har hatt sitt første årlige havbruksseminar på NMBU, campus Ås. Foto: NMBU

- Mange er ikke klar over mulighetene innen havbruk

Studenter ved Norges Miljø- og Biovitenksaplige Universitet (NMBU) på Ås ønsker flere velkommen til akvakulturstudier og ser samtidig etter flere medlemmer som kan fremme havbruksnæringene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no møtte nylig fire engasjerte studenter som alle er medlemmer av studentgruppen Tekna Havbruk og fiskehelse ved NMBU, campus Ås.

De har nylig gjennomført et havbruksarrangement i festsalen i Urbygningen på Ås, og smiler bredt når de forteller om det vellykkede arrangementet.

- Mange er ikke klar over mulighetene som havbruksnæringene gir, forteller bioteknologistudent Mari Raudstein fra Kvinnherad.

Havbruk i festsalen

Esther Haugland som opprinnelig er fra Austevoll forteller videre at de inviterte åtte foredragsholdere som dekket flere tematiske områder, fra sjømat og fiskehelse til CRISPR og offshore-teknologi. På denne måten sikret arrangørene som alle er medlem av studentgruppen Tekna Havbruk og fiskehelse ved NMBU, at så mange som mulig ville ha interesse av å komme.

Les også: Akvamedisin er mer populært enn noen gang

- Vi ønsket å vekke interessen for akvakultur, sier akvakulturstudent Vebjørn Andersen, som legger til at de blant annet sendte en e-postinvitasjon til Mowi-sjef Alf-Helge Aarskog som de fikk positiv respons på.

Positive tilbakemeldinger

Studentene legger til at Aarskog er tidligere NMBU-student selv, samt flere av de andre foredragsholderne. Både Anders Karlsson–Drangsholt, seniorrådgiver i Bellona, og Solveig van Nes fra det Oslo-baserte visningssenteret The Salmon er tidligere akvakulturstudenter.

- Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra deltakere og inviterte foredragsholdere, forklarer Vebjørn til Kyst.no.

Raudstein legger til at det har vært få søkere til akvakultur og at dette var noe av bakgrunnen for at de arrangerte det tverrfaglige havbruksseminaret. Samtidig ønsket studentene å vise at havbruksnæringen trenger flere ansatte med ulik bakgrunn.

- Det er ikke så mange som forbinder Ås og NMBU med havbruk, og vi ønsker å skape mer kontakt mellom studentene og næringslivet, slik at flere får øynene opp for næringen, forteller hun.

Ønsker kontakt med næringslivet

Professor Hans Magnus Gjøen sitter på statistikk over søkerne til akvakultur, og påpeker at omtrent femti av søkerne er norske. Foto: Hans Magnus Gjøen.

De engasjerte studentene forteller at havbruksgruppen startet høsten 2018 på initiativ fra Tekna Havbruk og Fiskehelse, og at de også hadde en vellykket temakveld i november. Her fikk de 60 oppmøtte studentene en innføring i landbasert oppdrett.

- Vi fikk Simen Haaland fra Fredrikstad Seafoods til å komme, sier Esther, og legger til at studentene var interesserte og stilte mange gode spørsmål til Haaland.

Vil ha flere hoder

Studentgruppen ønsker ikke bare at flere skal studere akvakultur, de trenger også flere medlemmer til gruppen sin.

- Jeg og Esther er ferdig med masterstudier i fornybar energi til sommeren, forteller Ingrid Lothe, som har røtter i Haugesund.

Havbruksgruppen derfor ønsker flere hoder som kan bidra til å arrangere havbruksseminarer.

Planen er at arrangementet skal bli en årlig begivenhet, og studentene poengterer at en ikke må studere akvakultur for å bli medlem.

Ønsker flere norske søkere

Kyst.no har også snakket med professor Hans Magnus Gjøen som sitter på tallene for søkerne til akvakulturstudiet.  

- Totalt er 160 søkere til studiet, men majoriteten av søkerne er utenlandske. Omtrent femti av søkerne er norske.

Gjøen forteller at de totalt tar opp mellom 14 og 15 søkere til studiet, og mener behovet for arbeidskraft i næringen er stor.

- Ingen av studentene har hatt problem med å få jobb, sier han avslutningsvis.