Havbrukssamlingen: – Trenging stresser fisken mest
Trenging er den faktoren som stresser fisken mest, både store og små. Også når det gjelder pumping. Trengingen fører også til slagskader og dårlig skinnhelse, sier Åsa Maria Espmark fra Nofima
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Under FHFs havbrukssamling holdt Espmark, innlegg om smoltpumping og storfiskpumping med fokus på velferd. Hun presenterte da de viktigste resultatene fra to prosjekter på pumping og håndtering, og er tydelig på at hun ønsker mer bevisstgjøring rundt tematikken.
- Vi har gjort en god del kontrollerte forsøk for å isolere forskjellige pumpefaktorer, for å finne ut hvor skoen trykker. Vi har også sett mer på pumping i praksis på anlegg. Det vi ser er at stor laks er mer utsatt for skader enn liten laks av den enkle forklaring at det er mer masse, sier hun.
Hun sier at bakgrunnen for prosjektet er at det er observert mye skader og blødninger, i sammenheng med pumping og spesielt vakumpumping.
- Vi designet derfor forsøk hvor vi så på pumpehøyde og effekt på stor fisk. Vi så effekt men ingen høyde. På smolt så vi på høyde og hastighet med forskjellige høyder. Det var ingen forskjell på stress her, men ser vi på skjelltapet har vi en økt grad av dette også på den laveste høyden med økt hastighet, sier hun.
De hadde også et annet forsøk der de så på gjentatt pumping og håndtering av stor fisk, under kontrollerte forsøk.
- Vi lagde så en sløyfe på slangen hvor fisken ble pumpet rundt tre eller seks ganger. Her var det mye mer laktat i den som var pumpet seks ganger i forhold til kontroll og tre ganger, men nivåene er lave. Da dette var i kontrollerte forsøk vet vi ikke hvordan det er i praksis, påpeker hun.
Vakuumpumpet fisk
Forskerene så også på om vakuum i seg selv utsetter fisken for fysiske påkjenninger. De gjorde da tester på både bedøvd og ubedøvd fisk.
- Den bedøvde fisken svømte normalt uten blødninger eller skader etter få minutter. Stressnivået på den våkne og bedøvde så vi ingen forskjell på, heller ikke i referansegruppen. Men det er høyere nivåer av laktat på all fisk som ble satt i tanken, sier forskeren.
- Vi fant også store adferdsmessige forskjeller. Med lavere trykk øker svømmehastigheten betraktelig. Med økende bar slipper fisken også luftbobler. Skal man tolke dette er det tydelig at vakum i seg selv ikke forårsaker blødninger i fisken. Det vi tror er at fisk i en vakumtank øker aktiviteten og får slagskader som kan resultere i blødninger, sier hun.
Når det gjelder smolt var det tapsproblematikken som var i fokus under pumpeforsøkene.
- Resultatene på smolten var veldig forskjellig. Men etter trenging ser vi at vi kommer opp i kortisol-nivåer på rundt 1000 nmol/liter noe som er en svært stresset fisk, sier hun.