Notlinet skjæres rent og sendes til Aquafil i Slovenia der det blir til nytt materialet, som blant annet benyttes i tekstiler og tepper

Teppegulv fra brukt oppdrettsredskap

- Nofir samler inn kassert fiskeri- og oppdrettsredskap. Mye av dette inneholder nylon. Dette blir det spunnet nytt garn av, som bland annet brukes i klær fra Adidas, Levis, Speedo og som her i tepper fra egetepper i Danmark, sier daglig leder Øistein Aleksandersen og styreleder Leif Magne Hjelseng i Nofir.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I nybygget til Iris Salten har alle gulv har fått tepper produserte av materialer fra gamle fiskeredskaper. (klikk for større)

Nylon gjenvinnes til nye produkter som tepper og tekstiler. Iris Produksjon AS og Egersund Group AS er de to største eierne av Nofir. Begge disse selskapene har brukt tepper av gjenvunnet nylon i sine nye kontorbygg.

? Vi er en stolt eier i Nofir og synes det er fantastisk at det materialet selskapet samler inn kan gjenbrukes på denne måten. For oss var dette et naturlig valg når alle tre etasjene i vårt nye bygg skulle teppelegges, sier Hjelseng, som også er administrerende direktør i Iris Salten IKS.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har beskrevet virksomheten til Nofir som grønn konkurransekraft i praksis, og sirkulær økonomi som gir renere hav.

Foredling

Nofir samler inn kassert utstyr fra oppdretts- og fiskerinæringen. Norge er hovedmarkedet til Nofir, men selskapet utvider stadig sitt området. I fjor ble det samlet inn kassert utstyr fra hele fire kontinenter, Amerika, Afrika, Europa og Asia.

I Litauen og Tyrkia blir utstyret demontert.

? De rene fraksjonene blir videresendt til ulike selskaper over hele verden, blant andre Aquafil i Slovenia, som produserer årlig 120.000 tonn Econyl-garn fra brukt fiskeri- og oppdrettsutstyr, forteller Aleksandersen.

Samarbeid

Det er dette garnet den danske produsenten egetepper benytter når de produserer gulvteppe basert på gjenbruksmaterialer.

? Teppene er vevd med Econyl-garn, og har en filt på undersiden som produseres fra gjenbrukte vannflasker, som gjennom en innovativ produksjonsteknikk er omdannet til et mykt, men sterkt filt-materiale med enestående akustiske egenskaper, forteller administrerende direktør Svend Aage Færch Nielsen i det danske selskapet.