Arkivfoto av oppdrettstorsk.

Raser etter torskerømming

Norges Fiskarlag krever at Nærings- og fiskeridepartementet umiddelbart iverksetter en god ordning for utfisking av rømt oppdrettstorsk. 

Publisert

Forrige uke meldte torskeoppdretteren Norcod at de mistenkte rømming på deres lokalitet «Labukta» på Nesna i Nordland. På Fiskeridirektoratet sine sider er rømmingen estimert til å være 10–100 fisk.

– Norges Fiskarlag mener det nå er et akutt behov for å få på plass en forskrift om fellesansvar for utfisking av rømt oppdrettstorsk. Vi bruker nå utestemme for å bli hørt. Dette må komme på plass snarest. Det uttaler leder Kåre Heggebø på Norges Fiskarlag sin nettside.

Tirsdag sendte fiskarlaget en henvendelse til departementet der de samtidig krever at tildeling av tillatelser og lokaliteter til torskeoppdrett umiddelbart stilles i bero inntil en slik utfiskingsordning er etablert, og torskeoppdrettsselskapene får kontroll på rømningssikkerhet og gytemodning i merd.

– Vi viser også til at forskerne frykter at gytemodning og rømming av oppdrettstorsk kan medføre alvorlige og ubotelige konsekvenser for de ville torskebestandene, hevder de.

Gammelt krav

Norges Fiskarlag har siden 2009 stilt krav om at det må være en «overordnet nasjonal målsetting at torskeoppdrett ikke etableres på bekostning av havmiljøet, ville torskebestander eller driftsgrunnlag og lønnsomhet for norske fiskere». 

Fiskarlaget påpeker at det er rømningshendelsen til Norcod som er grunnen til at de nå krever fortgang i saken.

– Helt siden 2000 er det registrert flere store rømminger av oppdrettstorsk, samt gyting i merd, samtidig som det er en økning i antall søknader om torskeoppdrett, men uten at betryggende tiltak er på plass ved rømming fra anlegg, sier Kåre Heggebø og legger til:

– En oppfiskingsordning, lik den som er innen lakseoppdrett, kan forhåpentligvis bidra til å begrense slike skadevirkninger.