Salgssjef Tor Steinar Olsen på seminaret medikamentfri lusekontroll arrangert av FHF tirsdag 7 februar. Foto: Therese Soltveit.

Vil bedre bedriftsøkonomien på merdkanten

Tor Steinar Olsen i NWP sa under en FHF-konferanse i Trondheim at selskapet ønsker å sette mer fokus på å hjelpe oppdretterne til å få en bedre bedriftsøkonomi og få ned lusekostnadene. - Vi har i år særlig fokus på drift. økonomi og kostnadene for brukerne, sa Olsen til kyst.no. Han presenterte også tre nye produkter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under fagdagen «medikamentfri lakseluskontroll» som er en del av den tre dager lange Rensefisk-konferansen til FHF i Trondheim, snakket flere utstyrsleverandører om sine erfaringer og satsinger for produkter mot forbygging av lakselus.

Blant dem var Tor Steinar Olsen fra NWP  (Norwegian Weather Protection) , som tok for seg deres satsinger fremover.

Selskapet kan vise til en solid økning innenfor havbruk de senere årene, og ønsker nå å satse ytterligere på dialog med brukerne og videreutvikling av de eksisterende produktene.

Prosjektleder og medeier i NWP, Arild Folkedal viser frem den nye Aqua Tool "verktøys-kitten" de har utviklet for å nødreparere skjørt på merdkanten. Foto: NWP.

- Vi har i år særlig fokus på drift og økonomi, og kostnadene for brukerne. Der vi skal dele kunnskapen mellom oss og kundene i større grad, for å bli bedre. Dette kan utvikle begge parter i en positiv retning. Vi skal også bli mye flinkere på å dele informasjonen om skjørtene våre, forklarte Olsen til kyst.no.  

Han mener at erfaringer som gjøres på merdkanten er svært verdifulle for videreutvikling av produktene de leverer.

- Viktige erfaringer mener vi gjøres ved å snakke med oppdretterne som bruker og monterer luseskjørtene, samtidig lærer vi av dem hva vi kan forbedre og utvikle videre.

Han viser til at oppdretterne møter på store lokale utfordringer ute på sjøen.

- På en lokalitet kan det være store strømutfordringer og skjørtene må tilpasses deretter. Men kanskje to kilometer unna har de helt andre problemer. Så skjørtene er viktig å tilpasse til hver enkelt lokalitet, påpekte han.

110 fotballbaner

Olsen fortalte også at de ifjor satte ny salgsrekord innen luseskjørt.

- I 2016 fikk vi en ny salgsrekord av luseskjørt, der vi produserte 900 skjørt som tilsier 110 fotballbaner med skreddersydde luseskjørt, sa salgssjefen fornøyd, og påpekte at de for tiden jobber mye med å produsere tette skjørt og utvikle styrken til skjørtene.

Nødreperasjons-kit

Olsen presenterte også tre nyheter til havbruksnæringen på konferansen.

- Vi har utviklet en verktøys-kit løsning for røkterne på merdkanten, der de selv kan håndtere forskjellige skader på skjørtene, opplyser Olsen til kyst.no.

Han påpeker til kyst.no at luselekkasjer stadig fører til økte kostnader for oppdretterne, som følge av eksempelvis storm eller en propellskader.

- Settene vi nå har lansert kan gjøre en nødreparasjon på skjørtene der og da. Slik at luselekkasjen kan umiddelbart håndteres og stoppes. Det er viktig for oss å hjelpe oppdretterne til å få en bedre driftsøkonomi og drift, så der har vi skiftet litt fokus. Det settes stadig høyere krav til god driftøkonomi, så da er det viktig å levere gode skjørt og løsninger.

Aqua Mounting og app

Selskapet har også gått sammen med Marine Harvest og laget en monteringssvideo "Aqua Mounting", som viser røkterne og ledelsen hvordan du best skal montere skjørtene på lokalitetene.

Les også: Lanserer sveiste luseskjørt

De har også utviklet et eget opplegg med driftleder samlinger for oppdrettere. Der de viser film og motiverer de til en god drift

- Mange av de store selskapene har booket oss inn på slike driftsleder-samlinger. Der er det viktig å fremme at vi må ta et større ansvar for å være med å hjelpe de med driften, samt dele nyttige erfaringer.

Olsen sa avslutningsvis at de også utvikler en mobil-app, der mellom annet instruksjoner til produktene vil bli lett tilgjengelig for de på merdkanten.

Vannbasseng er en av de nye produktene selskapet satser på. Foto: NWP.
  • NWP holder til i produksjonslokaler på Seim i Lindås kommune i Hordaland.
  • Selskapet ble stiftet for 16 år siden og har i dag 42 ansatte, som går tre skift og opprettholder kontinuerlig døgndrift.
  • Aksjonærene i selskapet er Dalegard AS (50 %) eid av Arne Dalland og Grenda Holding AS (50 %) eid av Arild Folkedal.

Daglig leder og eier Arne Dalland har tidligere uttalt til kyst.no at de planlegger flere storinvesteringer mot havbruk. Les mer om det her.