En av Nova Sea sine lokaliteter.

Må Vega avblåse fremtiden?

Vega kommune har bedt om innspill på planen for Vegasamfunnet de neste tiårene. Det har de fått.

Vega Sjøfarm og Nova Sea har brukt mye ressurser på å gi innspill, men administrasjonen har etter vårt syn ikke behandlet dette på en skikkelig måte. Derfor henvender vi oss direkte til lokalpolitikerne. Hva mener dere om våre innspill i høringsuttalelsen? Hvis dere er uenige med oss, fortell oss det. Hvis dere er enige med oss, hva vil dere gjøre med det?

Vi ser med uro på Vegasamfunnets fremtid, etter at Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) sa nei til nye områder for akvakultur i verdensarvområdet med buffersone. Havbruk er ei viktig næring. Vi skaper verdier og velferd, lager sunn og god mat til verden, skaper arbeidsplasser og bidrar til økonomien i kommunen. Vi mener avgjørelsen er tatt på sviktende kunnskapsgrunnlag, noe vi også har gjort rede for i høringsuttalelsen til kommuneplanens samfunnsdel. 

Tilbake til fiskarbonden? Norsk forvaltning er tuftet på likebehandling. Skal kriteriene som oppdrett blir bedømt etter, bare gjelde for havbruksnæringen? Eller også for landbruk og annen næring? KDD sier at de vil ta initiativ til et samarbeid med Vega kommune «om bærekraftig næringsutvikling innenfor rammen av verdsarvverdiane». Skal all næringsaktivitet defineres innenfor disse rammene? 

Rapportene fra Sweco og Instead Heritage konkluderer faktisk med at næringsaktiviteten i verdensarven fremover, bl.a. skal være småskala, flersysleri, arbeid under åpen himmel, ingen elektrisk kraft og ikke noe påvirkning av naturmiljøet i det hele tatt. Hvilken næring kan oppfylle disse kriteriene? Hva skal vi leve av? Vi savner konkrete svar på disse utfordringene.

Havbruket og økosystemet KDD frykter at havbruk kan ha negativ påvirkning på «det marine økosystemet med trua sjøfugl, og på kulturmiljø og landskap». Likevel understreker departementet at «akvakultur er ein viktig del av den fremtidige arealutviklingen for Vega kommune». Hvordan? Vi frykter at nåværende akvakultur i verdensarven/buffersonen havner i en «frys-situasjon», og ikke vil få tillatelse til endringer, utvidelser eller tilpasninger. Det vil få følger for sysselsetting, bosetting og kommuneøkonomi.

Ærfuglene Ærfuglen er den viktigste arten i verdensarvområdet. Både Instead Heritage og KDD mener at nye områder for oppdrett kan virke negativt på bestanden. Nærings- og fiskeridepartementet understreker i sin uttalelse at det « … heller ikkje er grunnlag for å seie at førekomstane av sjøfugl vil bli negativt påvirket». Hvorfor hører ikke regjeringen på sitt eget departement, i stedet for et utenlandsk konsulentselskap som vet lite om livet i øyan?

Reiselivet siden Vega fikk verdensarvstatus, har øyen blitt et populært reisemål med stadig flere turister. Folk ønsker å besøke små, levende samfunn med mye aktivitet og en rik kulturarv. Har vi ikke levende lokalsamfunn, har vi ikke reiseliv på stedene. Vi frykter at den nasjonale ambisjonen for Vegasamfunnet nå er å gjenskape fortiden, og håper at den ikke deles av våre lokalpolitikere. 

Utfordre sentralmakten? Vi mener det er fullt mulig for Vega å vise frem ei stolt fortid, uten samtidig å måtte avblåse fremtiden. Derfor har vi forventninger til gode og fremtidsrettet vedtak, når våre politikere skal behandle samfunnsdelen i kommuneplanen vår. Vi foreslår at kommunen lager en konkret alternativ arealstrategi, som faktisk utfordrer regjeringen sin beslutning om strenge begrensninger. Vi stiller svært gjerne opp for å diskutere fortsatt utvikling av akvakultur på Vega.