Nytekning innen havbruk trekker studenter til Ålesund
Ved NTNU i Ålesund tilbyr Institutt for Biologiske fag en bachelor for å få studenter til å tenke nytt innen havbruk, og studiet har gitt søkerstorm hos universitetet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Birgitte Paulsen Torset er studieprogramansvarlig for studiet som kalles Biomarin Innovasjon, og forteller at de i Ålesund har sett en økende interesse, for både havbruk og studiet.
- Vi har sett økt interesse for studiet, helt klart. Fra å ta inn alle søkere de to første årene har vi nå de to siste årene hatt lange ventelister, sier hun.
De har også merket at NTNU-navnet har gitt god markedsføring av studiet i Ålesund, etter at høyskolen ble en del av Norges største universitet i 2016.
Får studenter til å tenke nytt
Torset mener at ved å ta en bachelor i Biomarin Innovasjon, sitter man igjen med en tverrfaglig kompetanse, som gir marine fag i kombinasjon med innovasjonskompetanse.
- En får en god biologisk kompetanse gjennom fag som marin biologi, marin økologi og mikrobiologi. Deretter fokus på akvakultur, sjømatforedling og kvalitetssikring. Innovasjonskompetansen bygges gjennom fag som innovasjonsledelse, produktutvikling og bedriftsøkonomi, sier hun.
Hun påpeker at bacheloren også skal trene studentene i å tenke både nytt og annerledes.
- Vi fokuserer på to fagområder, marinbiologi og innovasjon, som er viktige områder for fremtiden. Vi har lang kyst, lange tradisjoner og vi har langt fra funnet alle gode løsninger.
- Våre studenter skal lære seg nyttige metoder og verktøy for å tenke nytt, annerledes, hvordan forbedre noe for å skape lønnsomhet, sier hun.
Etablerer studentbedrifter
Gjennom bachelorløpet vil studentene det første året få en grunnleggende innføring i realfag, marinbiologi og økologi. Andre studieår lærer studentene om biomarin verdiskaping og forskning, og lærer mer om innovasjonsprosesser. Her har de også muligheten til å delta i Venture cup med egne ideer innen entreprenørskap. I tillegg gis det grunnleggende kunnskaper om produksjonsprosesser, produktutvikling, bedriftsøkonomi og regnskap.
- Det siste året på bacheloren får studentene et valg om å starte en studentbedrift, eller skrive en bacheloroppgave. I de fleste tilfeller inneholder bacheloroppgaven laboratoriearbeid, og studenten jobber ofte i samarbeid med en bedrift, sier studieprogramansvarlig.
I tillegg til tre år på skolebenken i Ålesund trenger studentene praksis, som strekker seg over en periode på fire uker. Torset forteller at studentene selv er fornøyde med dette tilbudet.
- Næringslivet er også positive til å ta imot studenter i praksis og det er vi ved NTNU svært fornøyde med, sier hun, og legger til at det også etterspørres flere ekstrajobber og helgejobber, og at de gjerne skulle sett flere relevante deltidsjobber for studenter innenfor marin næring.
- Jeg vil også oppfordre næringen til å etablere flere trainee-stillinger for nyutdannede studenter, påpeker hun.
I 2017 ble studentbedriften AgriMare Bio Norgesmester og deretter fikk de andre plass i EM i Helsinki.
- Forretningsideen er oppdrett av børstemark som kan brukes som proteinkilde i laksefor. Tre av fem medlemmer i studentbedriften satser nå videre og har etablert eget selskap som har fått plass i inkubatormiljø hos Ålesund kunnskapspark, sier hun.
Kan bygge på master
Og etter endt studietid i Ålesund, er også mulighetene mange. Blant annet er det flere aktuelle mastere som tilbys ved NTNU, hvis man skulle ønske å studere videre.
- For å nevne noen kan man fordype seg i Marin Coastal Development (Marin Kystutvikling), Aquatic Food Production (Akvatisk matproduksjon – sikkerhet og kvalitet), eller starte på Entreprenørskolen i Trondheim.
Alle disse er en toårig master. I tillegg er det mulig å ta aktuelle mastere ved andre utdanningssteder, for eksempel innenfor akvakultur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).
- Flere av våre studenter velger også å ta ekstra fag slik at de får en bachelorgrad i økonomi og administrasjon i tillegg til bachelor i Biomarin innovasjon. Da kan de søke opptak til siviløkonomistudiet her i Ålesund, sier Torset.
Flertallet går til havbruk
Studiet startet opp i 2012, og første kull gikk ut i 2015. Når det gjelder jobb etter endt studie, forteller studieprogramansvarlig at flertallet går til akvakulturnæringen. Ofte innen driftstekniske oppgaver, gjerne med biologisk fokus på velferd og helse, samt kontoroppgaver som saksbehandling og kunde- leverandøroppfølging.
- Studenter har også fått jobb innenfor marin ingrediensindustri og laboratoriearbeid, opplyser Torset.