Mulig å halvere dødeligheten i havbruksnæringen
- Går vi fra langreiste til kortreiste råvarer her vil det ha stor betydning for norsk havbruksnæring.
Torsdag 28. november besøkte fiskeri – og havminister Marianne Sivertsen Næss Nutrimars bioraffineri på Nordskaget. Under besøket presenterte Nutrimar forsøksresultater som viser marine, lokale ingrediensers effekt på overlevelse, fiskehelse og klimafotavtrykk ved bruk i norsk fôrproduksjon.
I 2022 produserte Norge 1.5 millioner tonn laks, denne produksjonen etterlot seg 520.000 tonn i biprodukter. Administrerende direktør Edgar Skjervold fortalte om mulighetene disse biproduktene kan ha for norsk sjømatindustri:
- Norske fôrråvarer kan danne grunnlaget for en konkurransedyktig – og bærekraftig – vekst i sjømatnæringen, samtidig som klimautslipp reduseres, dyrehelse forbedres, lønnsomme arbeidsplasser skapes over hele landet, og sikkerhet og beredskap styrkes. Det representerer en tapt industrimulighet at vi importerer soya fra utlandet, når vi kunne resirkulere egne råvarer og enda til få et bedre og sunnere produkt.
- De tallene vi har lagt fram for ministeren i dag viser eksempelvis at dødeligheten i havbruksnæringen kan halveres gjennom økt bruk av fersk, norsk lakseolje – kjent for sine høye kvalitet - i fõret fisken får.
Under besøket fikk ministeren en omvisning på bioraffineriet og et innblikk i hvilke politiske grep Nutrimar ønsker for å legge til en konkurransedyktig og bærekraftig vekst i sjømatnæringen framover.
- Vi har fortsatt et stykke å gå på veien mot en bærekraftig og selvforsynt sjønæring. Vi må utnytte alle tilgjengelige ressurser og vektlegge dyrevelferd og bærekraft i mye større grad. Heldigvis mener vi i Nutrimar at det finnes løsninger som kan løse flere problemer på én og samme tid, men da må vi ha med regjeringen på laget.
- Vi er svært glad for å ha en læringsorientert og interessert minister med klare ambisjoner innenfor dette området. Det vi trenger i fortsettelsen er premiering av god dyrevelferd i produksjonen, samt incentiver for bearbeiding av fisk i Norge, avslutter Skjervold.
Nutrimars regulatoriske forslag
Regjeringen har lansert et eget samfunnsoppdrag for bærekraftig fôr. Dette går ut på at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034, og at andelen norskproduserte råvarer til oppdrettsfisk skal øke fra 8% til 25% i samme tidsperiode. Som selskap er Nutrimar engasjert i at samfunnsoppdraget for bærekraftig fiskefôr skal realiseres. Vi mener særlig to politiske grep er nødvendige for at dette samfunnsoppdraget skal innfris:
1. Dødelighet eller andre velfersmarkører bør innføres som kriterium for økning av produksjonskapasitet. Med dette mener vi at oppdrettsselskap som vektlegger dyrevelferd må premieres.
2. Videre bør antallet produksjonsområder som kan inngå i felles biomassetak for oppdrettere som videreforedler en høy andel fisk og utleie av tillatelser til foredlingsaktører økes. Videreforedling av fisk i Norge må altså stimuleres. På denne måten øker tilgangen på lokale råvarer i form av avskjær og andre restprodukter.