Marine Harvest sone lokaliteter Istervika og Slåttvika som er ASC-godkjent. Foto: Marine Harvest.

Sertifiserer ASC-laks som «godt alternativ»

I en oppdatering av sine Seafood Watch standarder, erklærte Monterey Bay Aquarium nylig at oppdrettslaks sertifisert av Aquaculture Stewardship Council (ASC), har steget på deres ranking for bærekraftig sjømat til et “godt alternativ”.

Den oppdaterte anbefalingen anerkjenner at ASC-sertifisert oppdrettslaks er på linje med mange av Seafood Watch sine ledende prinsipper for bærekraftig produksjon av sjømat, og flytter ASC-sertifisert oppdrettslaks til programmets liste over sjømat forbrukerne anbefales å kjøpe.

Den skal gi sterk økning i tilgangen på bærekraftig oppdrettslaks i dagligvarehandelen og restauranter, og gjøre det mye enklere for forbrukerne å ta et opplyst valg om sjømaten de kjøper.

– Oppdrettere som har møtt ASCs laksestandard har blitt grundig og uavhengig gransket for å sikre at de møter de høyeste trygghetsnivåer for ansvarlig produksjon, og har bevist at de bryr seg om sine ansatte og lokalsamfunn. The Monterey Bay Aquarium’s Seafood Watch anbefaling om at forbrukerne bør kjøpe ASC-sertifisert laks viser også det økende samarbeidet, og synergien, mellom tiltakene for å fremme kjøp av ansvarlig dyrket sjømat, sier Chris Ninnes, daglig leder i ASC i en pressemelding.

– Når forbrukerne kjøper ASC-sertifisert sjømat, kan de føle seg sikre på at de har valgt fisk fra havbruk som er sertifisert til den høyeste sosiale og miljømessige standard.

ASC standarden er per i dag verdens ledende sertifiseringsprogram for ansvarlig dyrket sjømat. Alle havbruk som er sertifisert etter laksestandarden til ASC må innfri i alt 154 prestasjonskriterier og 521 etterlevelseskriterier, for å vise at de gir ekte miljømessige og sosiale fordeler.

– Oppdrettslaks har lenge vært en utmerket kilde til proteiner for forbrukerne, sa Gerardo Balbontin, en av to ledere i GSI og administrerende direktør i Blumar Seafoods i meldingen.

– Det er sunt,næringsrikt og stappfullt av proteiner. Men etter den omfattende sertifiseringsprosessen til ASC, kan vi nå også dokumentere bærekraften, og det miljømessige og sosiale bidraget til bransjen vår. Forbrukere som ser etter en gullstandard i sjømat vet nå at når de kjøper oppdrettslaks anbefalt av Seafood Watch programmet, og ASC, så gjør de et riktig valg ved å velge sjømat som er produsert til de høyeste standarder.

I dag blir nesten en fjerdedel av verdens produksjon av oppdrettslaks ASC-sertifisert, og medlemmene i Global Salmon Initiative (GSI) har mye ASC-sertifisert oppdrettslaks, med en verdensomspennende produksjon på over 350 000 tonn i 2016.

– Medlemmene i GSI er godt på vei mot sin ASC forpliktelse, sier Avrim Lazar, komiteleder i GSI i meldingen.

– Og gjennom harmoniseringen av de to høyeste miljømessige standardene, sammen med en sterk økning i produksjonen, håper vi å se enda sterkere engasjement for ASC produkter fra markedet.

  • GSI er en sammenslutning av verdens ledende selskaper innen lakseoppdrett, som har gjort det til sitt mål å bli 100 % ASC-sertifisert innen 2020.

Publisert: 06.06.2017 , 07.31


Siste saker

X