Kurt Johan Svendsen er daglig leder i Isqueen. Foto: Kari Johanna Tveit.

294 000 matfisk går til oppmaling

I kveld blir det satt et foreløpig punktum i saken om fisken til Isqueen AS på lokaliteten Geiterøya. 294.000 fisk blir kverna og destruert, fordi Mattilsynet ikke ville gi tillatelse til at den kunne bli stående på lokaliteten noen uker til. På denne måten ødelegges bortimot en million sunne og gode fiskemåltider. Ett måltid til hver femte nordmann, for å sette tallene i litt perspektiv, kommer det frem i en pressemelding.

294 000 laks må destrueres. Foto: Havbrukspartner.

-Dette er det nitriste punktumet for en prosess der vi ikke har oppnådd noen forståelse for det etiske perspektivet i saken, sier daglig leder Kurt Johan Svendsen i Isqueen i en pressemelding fra Havbrukspartner.

Les også: Isqueen må destruere store mengder fisk

Les også: Jakter mottaksapparat for 800 tonn mat

– Når du jobber med fisk som skal bli mat, så har du en stolthet for det. At syk fisk skal ut, er greit. Men denne fisken har ingen symptomer på sykdommen, og kunne utmerket godt fått stå i noen få uker til, slik at den kunne gå til menneskemat, i stedet for dyrefôr.

All den tid den gjenværende fisken ikke har fått påvist noe utbrudd av sykdom, mener han Mattilsynet setter et unødvendig hastverk inn for å tømme lokaliteten.

-Det er helt ufattelig for meg at Mattilsynet ikke skal se det som sin oppgave å bidra til at hundretusenvis av kilo med mat ikke må destrueres, sier han.

De økonomiske konsekvensene for selskapet er ikke avklart, men uten tvil omfattende.

-Jeg har ikke den endelige oversikten, dette har handlet om å berge ressursene. Jeg har vært fiskeoppdretter siden jeg var guttunge, dette er den situasjonen du håper at du aldri må havne i. Du går dag og natt i et år og passer på fisken, og så skal den bare males opp. Det er som for en byggmester å se huset brenne ned under oppføring. Bare at her er det snakk om noe levende, sier Svendsen.

Lokaliteten Geiterøya vil være tømt for fisk i løpet av onsdag. Den vil da bli omfattet av karantenetid for å sikre at alt virus dør ut. For Isqueen og Kurt Johan Svendsen betyr det at de ikke har noen fisk i sjøen, og det er det uklart når de vil kunne sette ut ny fisk. Uansett vil det være snakk om år før bedriften igjen har fisk i slakteferdig størrelse.

Publisert: 29.05.2017 , 12.20


Siste saker

X