Tore Valderhaug

– Alt annet er omkringliggende støy

Dirdal:- Dette handler om finansiering av en veldig stor transaksjon, det handler om å få Cermaq-aksjen til lavest mulig pris. Alt annet blir fort omkringliggende støy, sier finansdirektør Tore Valderhaug i Cermaq.

Kristin Vallevik Gjerde

Finansdirektør Tore Valderhaug i Cermaq klargjør hva situasjonen Marine Harvest-Cermaq-Copeinca egentlig dreier seg om. Cermaq har invitert til en sjarmoffensiv overfor investorer, analytikere og journalister på sin forskningsstasjon i Dirdal innerst i Høgsfjorden, en times tid fra Stavanger for å hamre inn sitt budskap foran generalforsamlingen 21. mai.

 

Flere saker fra Dirdal:

Les: Vært spennende lenge

Les: Ikke nok fiskeolje lenger enn til 2015

 – Hva handler dette om egentlig, man kan bli forvirret. Dette handler om finansiering av en veldig stor transaksjon, det handler om å få Cermaq-aksjen til lavest mulig pris. Alt annet blir fort omkringliggende støy, vi håper dere ser gjennom både retorikk fra selskapet og folk rundt. Man konkluderer med en bransje som kan vokse betydelig i årene fremover, både i Norge og andre steder. Man snakker om fordobling i Norge, og Chile vi vet vil vokse. Man må ikke tenke de neste to-tre årene men langt fremover. Marine råvarer er en sentral del av dette, det håper jeg vi har fått gjennom, sier han.

 

 

 
tore valderhaug ewos dirdal
Finansdirektør Roar Valderhaug i Cermaq mener Marine Harvest snakker ned prisen ved å rakke ned på Chile.

 

Verdiskapende

Copeinca utgjør ti prosent av samlet ansjoveta-produksjon i Peru.

-Det er veldig verdiskapende for våre aksjonærer. Vi sendte ut et aksjonærbrev på fredag som omhandlet flere ting. Det er tre ting vi fokuserer på, transasksjonsstruktur, pris og synergier, sier han.

 

Oppkjøp Valderhaug presiserer at Marine Harvests forslag ikke er en fusjon, men et oppkjøp. Dessuten er prisen for lav.

– En pris på 105 kroner reflekterer overhodet ikke de undeliggende verdiene. Vår største eier har sagt at det er en lav pris, de vil komme med sin egen vurdering før generalforsamlingen, sier han.

 

Snakker ned prisen  Valderhaug mener det er en merkelig retorikk fra Marine Harvest.

– Man bruker mye energi på å si at Chile ikke er bra, og at det er negativt at vi har mye coho og ørret i Chile. Det reagerer vi litt på i Cermaq. Vi har tre arter for å spre risikoen. Cohoen har vist seg som en veldig bærekraftig fiskeart med veldig lite sykdom, sier han.

dirdal ewos valderhaug wathne
Tore Valderhaug og Einar Wathne viser rundt på forskningsstasjonen i Dirdal.

Valderhaug undrer hvorfor Marine Harvest vil kjøpe Cermaq når 60 prosent er i Chile, hvis de mener dette er et høyrisikoområde å gå inn i.

– De prøver å bruke en kortsiktig krevende situasjon for å snakke ned prisen, sier han.

Ifølge Valderhaug er det synergier for tre milliarder kroner ved en sammenslåing av Cermaq og Marine Harvest.

– Mens Marine Harvest har vært ivrig på å snakke om synergier hos oss, som de ikke kan noe om, vil de ikke tallfeste dem selv.

 

Krevende i Chile Marine Harvest og Cermaq har aktiviteter i Norge, Canada og Chile.

– Canada er krevende fordi det ikke er noen vekst. I Chile er vi ledende, også på fiskehelse. I Norge er vi betydelig mindre men fellespunkter gir en bedre koordinering innen smolt, slakteri, logistikk og innkjøp, sier han.

At Ewos og Mainstream tilhører samme konsern er en fordel fordi de har tillit til hverandre.

– Pengene havner samme sted. Det er mulig å realisere disse synergiene, det er hard jobb, men at våre aksjonærer skal ha en andel av disse er helt klart, sier Valderhaug.

Cermaqs ambisjon er å videreutvikle Cermaq sammen med Copeinca.

– Det er ikke slik at dersom det ikke kommer høyere bud, er det et bra bud. Men vi er åpne for gode industrielle konsolideringer med rette betingelser på den rette måten, sier han.

 

Ingen giftpille Valderhaug avviser at kjøpet av Copeinca er en «giftpille» for å unngå Marine Harvest.

– Vi var selvfølgelig ikke kjent med at Marine Harvest skulle legge inn et bud da vi kikket på Copeinca. Noen mener vi har gjort det for å blokkere, er det feil. Vi mener Copeinca er bra og bidrar til verdiskapning, og en industrikononsolidering kan bli enda mer verdifullt for et samlet selskap enn uten, sier han.

-Har dere en plan b dersom ikke emisjonen går gjennom?, var et spørsmål fra salen.

 – Ja, vi har mange tanker om det og mulige aktiviteter rundt det, men i respekt for våre aksjonærer vil vi ikke gjennomføre alternative grep før vi hører hva aksjonærene mener. Vi vil ikke kommentere det mer her, sier Valderhaug.

 

 

 

 

 

Publisert: 14.05.2013 , 10.00


Siste saker

X