Seksjonleder i Mattilsynet, seksjon for eksport og import, Grethe Bynes og generaldirektør i det indonesiske "Fish Quarantine Inspection Agency" (FQIA), Narmoko Prasmadji signerer anerkjennelsesavtale mellom de to nasjonenes Mattilsyn.

Avtale åpner opp for økt eksport til Indonesia

En helt fersk avtale mellom det indonesiske og det norske Mattilsynet, åpner opp for en lettere og større eksport av sjømat til det svære landet i Sørøst-Asia. - Dette er første steg for å lette på handelshindringene, sier seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon for eksport og import, Harald Martin Misje.

Pål Mugaas Jensen

I forrige uke var en topptung delegasjon fra det indonesiske «Fish Quarantine Inspection Agency» (FQIA) i Norge for å inspisere norske forhold for mattilsyn. FQIA er underlagt det indonesiske fiskeridepartementet og kan kalles for et indonesisk mattilsyn for fisk og sjømat.

Seksjonleder i Mattilsynet, seksjon for eksport og import, Grethe Bynes og generaldirektør i det indonesiske \"Fish Quarantine Inspection Agency\" (FQIA), Narmoko Prasmadji signerer anerkjennelsesavtale mellom de to nasjonenes Mattilsyn.
Seksjonleder i Mattilsynet, seksjon for eksport og import, Grethe Bynes og generaldirektør i det indonesiske «Fish Quarantine Inspection Agency» (FQIA), Narmoko Prasmadji signerte i forrige uke en anerkjennelsesavtale mellom de to nasjonenes Mattilsyn. Foto: Harald Martin Misje/Mattilsynet.
– Besøket er en direkte oppfølger av kronprinsparets offisielle besøk til Indonesia i fjor, foreteller Harald Martin Misje.

Les også: Kronprinsparet fronter norsk sjømatinvasjon

Les også: Noreg og Indonesia styrkjer sjømatkontakten

Under kronprinsparets besøk ble det opprettet kontakt mellom de to lands matmyndigheter og man avtalte at Indonesia skulle sende en delegasjon til Norge for å studere våre forhold.

– Delegasjonen forrige uke var ledet av generaldirektøren i FQIA, Narmoko Prasmadji. Vi fortalte dem hvordan vi jobber her på Mattilsynet, med kunnskapsstøtte fra Nifes og Veterinærinstituttet, og vi tok dem med ut på oppdrettsanlegg, slakteri og bearbeidingsanlegg, sier han.

Anerkjennelsesavtale

Delegasjonen må åpenbart ha likt det de fikk se, for resultatet av turen ble at det ble signert en anerkjennelsesavtale mellom de to myndighetene.

\"Fish Quarantine Inspection Agency\" (FQIA) inspiserer norsk fisk i Norge.
Delegasjonen fra FQIA inspiserer norsk fisk i Norge. Foto: Harald Martin Misje/Mattilsynet.

– Dette er en avtale som sier at vi anerkjenner og stoler på våre respektive lands mattilsyn. Vi har også med punkter om hva vi skal gjøre og hvem vi skal kontakte om norske eksportører får problemer, sier han.

Avtalen kan ifølge Misje gjøre det langt enklere for norske eksportører å få komme seg inn i Indonesia med laks, og annen sjømat.

– Det at myndighetene anerkjenner oss kan i mange tilfeller være avgjørende for markedsadgang. Denne avtalen er første steg for å lette på handelshindringene, men så er det opp til eksportører og Sjømatrådet å satse på markedet.

Kjempemarked

Og markedet i Indonesia er svært. Landet regnes som verdens fjerde største.

Landet har nær 250 millioner innbyggere. Bare i hovedstaden Jakarta bor det ti millioner. De er store på sjømat fra før, og av alt de produserer fra oppdrett og fiskeri, går 90 prosent innenlands. Dette er rett og slett et kjempemarked, sier Misje.

Les på fredag: Norges Sjømatråd har svært stor tro på Indonesia som et kommende marked. Intervju med Sjømatrådes utsending i regionen, Christan Chramer.

Delegasjon fra \"Fish Quarantine Inspection Agency\" (FQIA), på besøk på Blom Fiskeoppdretts visningsanlegg i øygarden for å lære om norsk lakseproduksjon.
Delegasjonen fra det indonesiske FQIA, ble under sitt Norgesbesøk tatt med til Blom Fiskeoppdretts visningsanlegg i Øygarden utenfor Bergen for å lære om lakseproduksjon. Foto: Harald Martin Misje/Mattilsynet.

 

 

Publisert: 19.09.2013 , 10.44


Siste saker

X