Tore Valderhaug Cermaq

Avventer Cermaq-kjøp i Chile

Bodø/Stegien: Ingenting tyder på at Cermaq har lagt oppkjøpsplanene i Chile døde. Selskapet har tidligere hatt vaner for å kjøpe først når prisene har vært på sitt laveste.

Henrik Wiedswang Horjen

21 kr EV/kg betalte Cermaq for S. Andes i 2004. Kjøpet av skotske Heritage for 16 kr EV/kg samme år var også av den rimelige sorten. To år senere sto kjøpet av Polarlaks for tur da de ble handlet for 17 millioner kroner per konsesjon.

Alle svært billige kjøp sammenlignet med hva som har vært gjengs for bransjen. Eksempelvis kjøpte Lerøy Hydrotech for 81 millioner kroner per konsesjon samme år som Cermaq kjøpte Polarlaks.

– Det vi har kjøpt har vi kjøpt på verdier som åpenbart har gitt gode verdier til aksjonærene, sier konsernsjef Jon Hindar og viser til kjøpene selskapet har gjort frem til 2006.

Les også: Vurderer fortsatt oppkjøp i Chile

Artikkelen fortsetter under bildet..

Tore Valderhaug Cermaq

VIL BLI STØRRE: Tore Valderhaug, finansdirektør i Cermaq, viste i strålende høstvær frem Mainstreams laksemerder i Steigen i Nordland kommune under selskapets kapitalmarkedet dag. Mens selskapet stanger i produksjonstaket i Norge er selskapet åpen for å handle i Chile.

Tilbakeholdne siden 2006

Siden 2006 har det vært tørke. Ingen store oppkjøp er gjennomført, hvilket ifølge konsernsjef Jon Hindar i det store og det hele har handlet om pris.

– Vi vurderer hva vi skal gjøre og de mulighetene som eventuelt kommer. Hvorfor vi ikke har gjort noe på flere år har sammenheng med at prisingen ikke har gitt en nødvendig verdiøkning for aksjonærene våre, sier konsernsjef Jon Hindar.

Likefullt tyder signalene konsernledelsen sendte ut på selskapets kapitalmarkedetsdag i Bodø på at et oppkjøp i Chile er i de nære fremtidsplanene til selskapet.

Les også: Cermaqs Chile-fremstøt i vasken

Rom for konsolidering

– Vi registrerer at det fremdeles er rom for konsolidering i oppdrettsbransjen både i Norge og Chile. I Canada og Skottland er konsolideringen kommet mye lengre, og det er naturlig å se til både i Norge og Chile, sier Hindar.

Selskapets sommerforhandlinger med Cultivos Marinos endte med at partene gikk hvert til sitt. Men det betyr likevel ikke at dørene er helt lukket for et oppkjøp. Lokale chilenske aviser spekulerer i at partene igjen har tatt plass ved forhandlingsbordet.

30 selskaper opererer i dag i landet. Kvartaltstallene ble nylig presentert for selskapene der røde tall tydelig dominerer etter et år der lave priser og voldsomt utsett har dominert. Kapitalsterke Cermaq vil derfor kunne ha en ypperlig mulighet for å kjøpe opp svakere finansierte konkurrenter.

– Det er ikke fordi det går dårlig rent biologisk eller fordi prisene i Chile er lave at de bør kjøpe. Cermaq har hatt vane for jevnt over å kjøpe billig. Sånn sett er det et perfekt tidspunkt for dem å handle på nå, sier Anders Gjendemsjø i Norne Securities.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Anders Gjendemsjø Norne

TROR PÅ OPPKJØP: Norne-analytiker Anders Gjendemsjø mener det kun er et tidsspørsmål før Cermaq handler i Chile.

Mens konkurrentene trappet ned produksjonen da ILA-krisen rammet lakselandet, strupet ikke Cermaq produksjonen i samme grad. Utsettet holdt seg mer stabilt, og konsernledelsen har sammenlignet med Marine Harvest uttrykt mindre bekymring for den biologiske situasjonen i Chile.

Dette på tross av at de siste rapportene dokumenterer at både lusepåslaget og dødelighet har gått opp.

– Kjøp kommer til å skje

– Vi tror på Chile, og at man kan vokse der på en bærekraftig måte, uttalte finansdirektør Tore Valderhaug på presentasjonen i Bodø.

På bakgrunn av hva selskapet tidligere har kommunisert peker flere nå på at et oppkjøp i Chile er nært forestående.

– Vi er komfortable at et oppkjøp i Chile kommer til å skje. Når Cermaq tidligere har kjøpt har vi sett at de har kjøpt billigere enn andre. Det er nok også svaret på hvorfor de ikke har kjøpt ennå, kommenterer Gjendemsjø.

Publisert: 21.09.2012 , 07.00


Siste saker

X