Ber om lov til å vokse

Bodø: Lakse-Norge har små muligheter til organisk vekst så fremt ikke nye konsejsoner deles ut. Cermaq håper de store selskapene ikke forbigås denne gang.

Henrik Wiedswang Horjen

For uten nye konsesjoner blir ikke Lakse-Norge stort større enn hva produksjonen ligger på i dag. Med en forventtet produksjon på 1,1 millioner tonn laks i 2012 stanger hele næringen i taket for hva man innenfor dagens rammeverk har lov til å produsere.

En vekst er derfor avhengig av nye tildelinger for og kunne gjennomføres. Nå håper Cermaq på en større politisk vilje til å la de større aktørene vokse enn hva situasjonen var sist.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Cermaq fôr Steigen røktere

STOLT ARBEID: Mainstreams røktere på selskapets lokalitet i Steigne produserer i dag så mye som rammevilkårene tillater. Konsernets toppledelse håper nå at nye lisesner skal deles ut som kan sikre en videre organisk vekst her til lands.

Kun små fikk tildelt

Tre år har gått siden staten sist delte ut laksekonsesjoner. Da var det kun selskaper med 19 konsesjoner eller mindre som fikk tillatelse.

Høye lusetall og uheldige rømninger førte til at velvilligheten til å la næringen vokse ble satt på hold. Nå er flere aktører utålmodige og ber om lov til å sette mer fisk ut i sjøen.

Cermaq ga på sin kapitalmarkedets dag i Bodø tydelige signaler på et ønske om å vokse, men må som alle andre vente på at nye konsesjoner deles ut.

Håper nye kriterier legges til grunn

– Ved forrige runde så var det en del kriterier knyttet til det å få nye lisenser som resulterte at ingen av de store aktørene fikk tildelt noen. Vi håper myndighetene så at det ga en del uheldige utslag som kunne vært unnågtt om man hadde satt en del andre kriterier, sier konsernsjef i Cermaq, Jon Hindar

Hvilke kriterier som blir lagt til grunn ved nye tildelinger vil ikke selskapet være i stand til å forutsi. Samtidig ønsker selskapet å posisjonere seg slik at de vil stå først i køen når nye konsejsoner eventuelt deles ut.

– Vi har hyppig og god kontakt med de myndighetene som påvirker dette, både lokalt og sentralt. Vi gjør det vi føler vi kan i forhold til de kontaktene vi har, og så er det vel en del politiske føringer som vil ligge der uansett hva vi måtte si og mene, sier Hindar.

Det er forventet at man vil få flere svar om næringen får lov til å vokse videre når statsbudsjettet legges frem om et par uker.  

Publisert: 20.09.2012 , 10.17


Siste saker

X