Alf-Helge Aarskog Jørgen Andersen MArine Harvest

Betaler ned gjeld raskere enn ventet

Marine Harvest nedbetaler gjeld raskere enn ventet. Den rentebærende gjelden er betalt ned med 1,3 milliarder kroner fra årsskiftet.

– Den store positive overraskelesen er at de har nedbetalt så mye gjeld. Vi trodde den skulle ligge på 5,5 til 5,6 milliarder kroner, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

Oppdateringen selskapet slapp sist uke til sin annenkvartalsrapport viste at den rentebærende gjelden ved utgangen av kvartalet var på 5,2 milliarder tonn, ned 1,3 milliarder tonn fra årsskiftet.

– Vi har bedret oss betydelig, og ligger nå godt innenfor målet om for hva vi mener er en rimelig gjeldssituasjon for selskapets størrelse, sier finansdirektør Jørgen Andersen til Dagens Næringsliv.

Når komfortable gjeldsnivåer

– Den netto rentebærende gjelden er på vei ned til mer komfortable nivåer, ned med 800 millioner kroner siden første kvartal. Dette er delvis en sesongmessig effekt, men gjenspeiler også den sterke veksten vi nylig har sett, skriver Giskeødegård.

Analytikeren skriver i sin oppdatering at handelsoppdateringen var i tråd med volumanslagene, men 5 prosent høyere enn volumene guidet på Q1 presentasjonen.

– Høyere utslakting i Norge og Storbritannia er den viktigste årsaken til dette.

Lavere EBIT enn forventet

Driftsresultatet (Norge) kom på lavere enn forventet, mest sannsynlig på grunn av lavere ytelse på fisken som ble tidlig utslaktet grunnet risikoen for PD-smitte. Disse tapene er inkludert i resultat før skatt i våre estimater, men ikke på EBIT per kilo før justeringer (IFRS og engangskostnadene).

Med denne korreksjonen, bør de samlede tallene være mer i tråd med forventningene.

Operasjonell EBIT for konsernet var ca. NOK 225 millioner i Q2 2012 (NOK 894 millioner i Q2 2011).

Oppdrett Norge:     64 tusen tonn Oppdrett Chile         9 tusen tonn Oppdrett Canada   11 tusen tonn Oppdrett Scotland  11 tusen tonn Andre                     4 tusen tonn

Totalt 99 tusen tonn

Publisert: 16.07.2012 , 09.07


Siste saker

X