Bløffet om luksuslaks

Norgesgruppen påstår at laksen av merket «Jacobs Utvalgte» er røykt i Lærdal etter en oppskrift fra 1850. Men egentlig er luksuslaksen fra Årdal.

I Meny-butikker over store deler av landet selger NorgesGruppen sin høykvalitets røykelaks under merkenavnet «Jacobs Utvalgte». «Røykt i Lærdal etter oppskrift fra 1850», står det på esken som inneholder et knapt kilo einebærrøkt laks.

På baksiden av den nøkkelhullsmerkede emballasjen gjentas det at laksen er einerrøykt på tradisjonsrikt vis i Lærdal, som også er kjent som stedet der Lærdalselva – regnet som en av verdens beste lakseelver – renner ut i Sognefjorden.

Men ifølge Mattilsynet, som fører tilsyn med alle røykerier i Norge som produserer for salg, finnes det ikke et eneste røykeri i Lærdal i Sogn. Det er heller ikke lakseoppdrettsanlegg i kommunen, skriver VG.

Per Roskifte
Per Roskifte beklager hendelsen. Foto: Norgesgruppen

Derimot finnes det et røykeri i nabokommunen Årdal. Der produserer bedriften Lærdalsmat Sognefjord Gourmet røykelaks blant annet for NorgesGruppen. Og det er her at Jacobs Utvalgte røykelaks blir røykt.

– Vi beklager denne feilen og kommer snarest til å endre merkingen på produktet, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i NorgesGruppen, Per Roskifte til VG.

– Bedriften har flyttet på seg

Roskifte skriver at årsaken til at det står Lærdal på pakningen, er at Norgesgruppens produsent heter Lærdalsmat som i sin tid utviklet produktet i Lærdal.

– Imidlertid har bedriften flyttet produksjonen sin fra Lærdal til Årdal, så Lærdal er klart misvisende som opprinnelse. Vi beklager at det har skjedd, og her har vi har gjort en klar feil, sier Roskifte.

– Kan det være at kunder kan oppfatte at dette er villfisk som er fanget i Lærdalselva?

– I så fall beklager vi en slik misforståelse. Det står ikke noen steder på produktet at dette er villaks, og laks er i dag kjent som et oppdrettsprodukt i Norge. Vi vil nå vurdere å være tydeligere på at dette er oppdrettslaks.

Villende markedsføring

Fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet sier at forbudet mot villedende reklame i markedsføringsloven vil ramme alle opplysninger som ikke er riktige.

– Å prøve å fremstille oppdrettslaks som fisket i en elv, ved å spille på lange tradisjoner og en spesiell stedstilhørighet, vil være villedende markedsføring. Det kan for mange forbrukere være en kjøpsutløsende faktor, sier han.

Publisert: 17.09.2013 , 15.02


Siste saker

X