Konsernsjef i Firda gruppen, Ola Braanaas, under AquaVision 2006 i Stavanger

Braanaas vurderte å slutte

- I stedet for å diskutere hvordan vi kan utvikle det enorme potensialet i denne næringen, dyrker vi bare de problematiske sidene og trykker næringen ned i gjørmen. Dette har gått såpass inn på meg at jeg av og til har hatt lyst til å slutte, sier 50-års jubilanten Ola Braanaas.

Braanaas har nettopp fylt 50 og i et intervju i Bergens Tidende tar han et oppgjør med pressen i det han kaller det stappmette Norge.

– Mens «papir-rikingene» blir tatt på med silkehansker, blir oppdrettsnæringen stort sett sablet ned i dritten og behandlet som et problem i norsk presse, mener Braanaas

Han sier til avisen at han tror ikke det kunne skjedd andre steder enn i stappmette-Norge. Saken fortsetter under bildet

Ola Braanaas, Knut Steen og Jahn Otto Johansen
Ola Braanaas har nettopp fylt 50 år og sier i et intervju i BT at oljerikdommen i Norge er med på å ødelegge skapertrangen i landet. Her er han sammen med billedhugger Knut Steen under avdukingen av statuen av kong Olav.

 

– Franskmennene får ikke rost sine viner og oster nok. Vår desidert største merkevare i utlandet er «Norwegian salmon». Men i stedet for å diskutere hvordan vi kan utvikle det enorme potensialet i denne næringen, dyrker vi bare de problematiske sidene og trykker næringen ned i gjørmen. I kraft av vår rikdom fjerner vi oss så mye fra virkeligheten at vi ser oss råd til å si nei til utvikling. Dette har gått såpass inn på meg at jeg av og til har hatt lyst til å slutte, sier Braanaas til avisen.

 

Overflod er nedbrytende Han problematiserer videre de høye lønningene oljenæringen frister med og mener det ødelegger den norske ungdommen. Han viser til sørsiden av Fensfjorden hvor Statoil betaler sine Mongstad-ansatte dobbelt så mye som han kan betale sine fiskesløyere.

– Og ute på plattformene i havet jobber de i to uker for så å ha fri de neste fire ukene. Vi ødelegger ungdom med slike luksusordninger. De har absolutt ingen insentiver til å være nyskapende, sultne og kreative. En slik overflod vil over tid være nedbrytende, og kan ikke vedvare, sier han til avisen

Men om han flere ganger har hatt lyst til å slutte, ser det ikke ut som det vil skje med det første. For nå utvider han driften med nytt slakteri, pakkeri og kontorbygg på Byrknes i Gulen. Bygget vil ifølge BT koste rundt 100 millioner og gi kommunen ytterligere 10–15 nye arbeidsplasser.

 

Les hele intervjuet med Ola Braanaas her

 

Publisert: 09.08.2012 , 08.32


Siste saker

X