«Jeg ønsker båt og mannskap god bør i alle fjorder og sjøer!» Gudmor – og medeier – Randi Flatfjord Grøntvedt knuste champagneflasken i skuteveggen på stolte MS Steigen på første forsøk. Foto: Karoline O.A. Pettersen

Dåp og folkefest for MS Steigen

Inviterte gjester, mange av Steigens 2.500 innbyggerne, D.D.E., storslått natur og et strålende vær, skapte en fantastisk ramme da Norsk Fisketransport AS døpte brønnbåten MS Steigen i Leirvikbogen lørdag.

 

– Steigen – et navn å være stolt av. Fin inni, fin utenpå. Jeg ønsker båt og mannskap god bør i alle fjorder og sjøer og de hav dere kommer i kontakt med!

Med denne lykkeønskningen sendte gudmor Randi Flatfjord Grøntvedt champagneflasken i knas i skuteveggen på stolte MS Steigen. Sammen med Norsk Fisketransport AS, eier gudmor Guntvedt Polarfjell AS. Det er dette selskapet som har kontrahert og fått bygget brønnbåten som måler formidable 85 meter og 3.200 m3, og som har kapasitet til å frakte over 600 tonn laks i sine tre sirkulære brønner. MS Steigen går nå inn som det 10. skipet i Norsk Fisketransports flåte.

– Dette er det tredje fartøyet av denne typen, med runde tanker. Sammen med Havyard og kundene har vi videreutviklet og forbedret konseptet, og det er vår oppfatning at MS Steigen i dag er den beste brønnbåten som finnes, sa en stolt styreleder Roger Granheim under dåpsseremonien.

Brønnbåt skapte folkefest i Steigen

I helgen inviterte Norsk Fisketransport AS, båtbyggerne i Havyard Group ASA og oppdrettsselskapet Cermaq til storslagen dåpsfest i Leirvikbogen i Steigen – et steinkast fra der Cermaq bygger ny fabrikk, og hvor MS Steigen de neste årene skal levere slaktefisk.

Den lokale interessen for «dåpsbarnet» var upåklagelig; hele Steigen strømmet inn over landgangen, mens mannskapet viste rundt og forklarte. I styrhuset, drøyt 20 meter over havflata, lot publikum seg imponere over både utsikt, teknologi og størrelser.

– I alle de år har jeg forsøkt å fortelle barnebarna at båten til bestefar er stor båt. Det kommer de aldri til å tro etter i dag, flirte en lokal, sjøvant veteran.

Etter åpen båt og den offisielle dåpsseremonien, inviterte arrangørene hele lokalsamfunnet til gratis familiekonsert med hele Norges D.D.E – fløyet inn med helikopter, for anledningen. Og mens inviterte gjester samlet seg til festmiddag i Steigen vertshus, fortsatte folkefesten utendørs med ny konsert med Staut, akkompagnert av både midtnattsol i en tilnærmet tropenatt.

Femårskontrakt med Cermaq

I likhet med søsterskipene MS Havtrans og MS Namsos, er MS Steigen levert av Havyard Group ASA, og full av det siste som finnes av moderne teknologi for frakting og håndtering av levende fisk.

– Norsk Fisketransport er en kunde som kan brønnbåt. De vet hva som må til og har utfordret oss til å levere stadig bedre. Vi designer, utruster og fyller med utstyr, og har laget en brønnbåt som vil gi både rederi og laksen det aller beste,

Bemannet med engasjerte og dyktige mannskaper, skal MS Steigen de neste fem årene sørge for sikker, skånsom og effektiv frakt og håndtering av oppdrettsfisk for Cermaq Norway AS i Nordland. Regiondirektør Snorre Jonassen sier det er tre viktige momenter som gjør at Norsk Fisketransport ble foretrukket samarbeidspartner på brønnbåt.

– Skal vi kunne nå vår visjon om å levere sunn og bærekraftige produktene, er vi forpliktet til å bruke de beste metodene som finnes for fiskevelferd og miljø. Vi ser at Norsk Fisketransport med Steigen tilbyr optimal vannkvalitet, lukket transport og muligheten til å avluse miljøvennlig med ferskvann. Og selv om den er tre ganger større enn brønnbåten vi nå har brukt, er CO2-utslippet ikke høyere, sier Jonassen.

Sammen med Cermaq og Havyard Group, inviterte Norsk Fisketransport hele Steigen til gratis familiekonsert med D.D.E. Både folket i Steigen og Bjarne Brøndbo & co. så ut til å storkose seg. Foto: Torkil Marsdal Hanssen.

En real folkefest i Leirvikbogen, da Norsk Fisketransport AS sitt nye flaggskip MS Steigen ble døpt. Foto: Torkil Marsdal Hanssen. 

I styrhuset, drøyt 20 meter over havflata, lot publikum seg imponere over både utsikt og teknologi. Foto: Torkil Marsdal HanssenNøkkeltall for MS Steigen: 

 • Lengde: 84,8 m
 • Bredde: 16,9 m
 • Totalt volum: 3 200 m³ – fordelt på tre MMC sirkulære tanker
 • Volum tank 1: 970 m³
 • Volum tank 2: 1 115 m³
 • Volum tank 3: 1 115 m³
 • Vannsirkulasjon: 8 000 m³/t i alle tanker
 • Filterkapasitet: 2 x 3 000 m³ per tank/t
 • CO² luftere: 3 x 1 080 m³ per time
 • Vakuumanlegg: 2 x 6 000 liters tanker
 • MS Steigen er i tillegg utstyrt med oksygenanlegg (2×55 kg/t), ozonanlegg (2×2300 g/t). Alle tanker har automatisk vask og desinfeksjon av rørsystemer. MS Steigen er designet for tørrlasting av fisk ved ferskvannsbehandling og RSW-kjøring. Fartøyet kan også behandle fisk med H2O2 og andre medikamenter.

Publisert: 12.06.2017 , 08.10


Siste saker

X