Kina - Fra muren

Eksporten til Kina tredoblet

Tall fra Norges Sjømatråd viser at eksporten til Kina er på full vei opp igjen. Samtalene statsminister Jens Stoltenberg har hatt med Kinas statsminister Wen Jiabao kan ha bedret forholdet.

Henrik Wiedswang Horjen

For etter at Fredsprisen i 2010 tilfalt den kinesiske aktivisten Liu Xiaobo ble forholdet mellom de to landene iskaldt, og med det følget av at kineserne ikke ønsket å importere kinesisk laks.

Lerøy-topp Henning Beltestad etterlyste i fjor høst at myndighetene måtte gjøre mer for å reparere forholdet mellom partene.

Les mer: Norske myndigheter burde gjort mer mot Kina

Les også: Skottene vinner på kinesisk importnekt 

Artikkelen fortsetter under bildet..

Kina - Fra muren

Kinesernes forhold til norsk laks har tatt seg opp. Hittil i år er importen tre ganger høyere enn på samme tid i fjor.

Kina-forholdet bedret

Nå ser det imidlertid ut som at forholdet de to landene i mellom er i ferd med og myknes opp.

Denne uken fikk statsminister Jens Stoltenberg en samtale med Kinas statsminister Wen Jiabao på det europeisk-asiatiske toppmøtet ASEM i hovedstaden Vientiane i Laos. Ifølge Aftenposten tok han kontakt med Jiabao for å takke for at Norge fikk slippe inn på dette møtet for aller første gang.

Samtidig ser man at volumene som nå går til Kina er i ferd med komme tilbake til gamle nivåer.

Les også: Lakseeksporten stabilt rundt 25 000 tonn

Importen til Hong Kong og Singapore øker

I uke 44 2010, før den famøse fredsprisutdelingen fant sted, lå volumene til Kina på 7 747 tonn. Ett år senere var volumene halvert, før de nå er på vei opp igjen.

Denne ukens oversikt fra Sjømatrådet viser at det hittil i år er eksportert nærmere 9 500 tonn laks til Kina, hvilket er nesten tre ganger så mye som på samme tid i fjor.

I tillegg har nabolandene Hong Kong og Singapore økt lakseimporten. Hittil i år har ca. 27 000 tonn laks gått til de tre landene.

Stoltenberg sier til Aftenposten at Regjeringen jobber for å myke opp forholdet til kineserne.

– Vi arbeider for å få normalisert forholdet til Kina. Kineserne vet også veldig godt at vi ønsker det. Men hittil har de ikke ønsket å normalisere de bilaterale politiske forbindelsene mellom oss, sier Stoltenberg til Aftenposten.

Publisert: 08.11.2012 , 07.00


Siste saker

X