Øystein Dørum DNB

Eksporten til PIGS-landene et paradoks

Tromsø: På tross av at Hellas og Portugal er land som teknisk sett er konkurs, har eksporten av norsk sjømat til disse landene gått markant opp det siste året. Sjeføkonom i DNB Nor, Øystein Dørum, finner det som et paradoks.

Henrik Wiedswang Horjen

– Da jeg så verdien på eksporten til Pigs-landene faktisk har økt i 2011, trodde jeg ikke det var mulig. Det sa Fiskeri- og Kystminister Lisbeth Berg-Hansen under årets årstallsfremleggelse i Tromsø i januar.

Det trodde nesten heller ikke Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Nor, da han i går under FHL sin årskonferanse gruste en hver form for optimisme rundt situasjonen i den europeiske økonomien. Pigs-landene er Portugal, Irland, Spania og Hellas, de landene i dag hvor den økonomiske situasjonen er på et krise-nivå med arbeidsledighet hos unge nyutdannede på nærmere 50 prosent.

Disse handlet norsk sjømat for 5,9 milliarder kroner i 2011, mot 5,3 mrd kr i 2010. Laksesalget gikk også opp, til 2,7 mrd kr mot 2,5 mrd kr i 2010.

– Det er på en måte et paradoks når de på så mange andre områder har skrudd ned konsumet og importen ned voldsomt, sier Dørum til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no.

Artikkelen fortsetter under bildet..

Øystein Dørum DNB

PESSIMISME: På tross av at den europeiske økonomien er i krise, importerer likevel land som Hellas, Portugal og Spania norsk sjømat som aldri før. Sjeføkonom i DNB, Øystein Dørum, mener man på søke forklaringen andre steder enn i konjunkturen, som har gått dramatisk tilbake de siste årene.

Les også: Berg-Hansen: – Står innmari sterkt

Ikke ferdige med europeiske krisen

I over 20 minutter hadde den profilerte økonomen og kommentatoren fortalt om hvor elendig de økonomiske forholdene er i disse landene. Hellas er det Dørum betegner konkurs, og Portugal er neste landet i rekken. 35 år med underskudd på startbudsjettet der landene gjentatte ganger har lånt seg ut av krisen har vært en strategi som landene – spesielt i etterkant av «den store resesjonen» – bokstavelig talt har måttet betale for.

– Vi er ikke ferdig med krisen i Europa. I tre år har vi jobbet oss på vei ut av krisa, men vi er ennå der vi var for fire år siden. Den normale økonomiske veksten vil i denne perioden være åtte prosent, mens vi i Europa er to prosent under der vi var før finanskrisen slo inn. Japan og Storbrittania ligger på nivåer fire prosent under dette igjen, fortalte Dørum.

Økonomisk brukket rygg

Ekstra bekymringsverdig påpeker sjeføkonomen at disse landene sliter med å finne en egnet finansieringsform av gjelden, da nivåene er kommet på et så høyt nivå at landene selv ikke er i stand til å nedbetale disse med verdiskapning i eget land.

Disse landenee evne til å likevel øke importen av norsk sjømat mener Dørum er svært bemerkelsesverdig, og høyst uventet.

Eksportører tatt markedsandeler

– Fra 2009 har det jo ikke vært en BNP- eller konsumvekst i dette området som har vært doblet. Man må derfor søke forklaringen noe annet sted enn i konjunkturer. Her har norske fiskeeksportører tatt markedsandeler. Deler av andelene har de tatt fra chilensk oppdrettsindustri, og dels har de tatt markedsandeler fra annen type mat, der eksempelvis kyllingen har kommet i skyggen av laksen, sier Dørum.

Sånn sett kan man si at fiskeeksporten kan fortsette å ta markedsandeler, fortsetter han.

Deler av forklaringen ligger at enkelte samfunnsgrupper fremdeles kan være kjøpekraftige selv om landet som sådan økonomisk står på kanten av stupet.

– Selv om landet er i krise kan man ha en flerdeling av økonomien. For den delen av befolkningen i dette landet som har mistet jobben vil ikke norsk laks være det man først og fremst bruker pengene på da det prismessig vil være noe de ikke har råd til, sier Dørum.

Publisert: 29.03.2012 , 10.00


Siste saker

X