Marine Harvest Irland sin smoltlokalitet ved Clare Island (i bakgrunnen) får ingen beskyttelse mot været. Kyst.no besøker lokaliteten på en "god dag". Foto: Linn Therese Skår Hosteland

Naturkreftene regjerer på en av verdens mest eksponerte lokaliteter

Marine Harvest Irland sin lokalitet ved Clare Island er en av verdens mest eksponerte og værutsatte lokaliteter. – I 2016 regnet vi ut at vi har 186 dårlige værdager, forteller lokalitetsleder Damien Quinn.

Etter en 30 minutters båttur fra Achill Bay ankommer vi en av Marine Harvest Irland sine lokaliteter, som Quinn har jobbet ved i 20 år. Han er klar på at å oppdrett her er langt røffere enn i Norge.

– Vi har ingen fjorder til å beskytte oss. Været og tidevannet styrer både humøret og lakseproduksjonen her, forteller han og peker på en av de to lokalitetene de har i området.

Lokalitetsleder Damien Quinn jobber etter mottoet «alle dager er en god dag så lenge helsa er bra», på tross av 180 dårlige dager gjennom året. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

– Vinden kan gjerne komme opp i 11 på Baufort skalaen (red.anm.28,5–32,6 m/sek) og da er det svært krevende og få jobben gjort. På enkelte dager kan man ikke se fyrtårnet på Clare Island, eller fastlandet fordi bølgene er så høye. Uansett hvor vinden kommer fra påvirkes lokaliteten, sier han til kyst.no.

Lokalitetslederen mener at enkelt og robust utstyr er nøkkelen til vellykket lakseproduksjon i området. På spørsmål om hvor mange gode og dårlige dager som er i området har Quinn dette i hodet.

– I 2016 regnet vi 186 dårlige dager. Dette er dager hvor man nærmest ikke er i stand til å gjennomføre ordinære operasjoner uten at de tar vesentlig lengre tid enn normalt.

Les også: Nye reguleringer i lovverket kan gi laksevekst i Irland

Deler produksjonen i to

Lokalitetene her ble etablert tilbake i 1987 og all laks som produseres her er økologisk. Ettersom det er såpass eksponerte forhold deler de produksjonen i to. Quinn forteller standarden er en smoltlokalitet og en matfisklokalitet.

– På den mest eksponerte lokaliteten setter vi bare ut smolt da været gjør det utfordrende å ha stor fisk i merdene. På denne har vi 75 000 fisk i hver merd i 126 metringer, forteller han.

Her har de ingen strøm, ingen fôrflåte, så kameraene som er i merdene får energi fra solcellepanel.

Lokaliteten til Marine Harvest Irland ved Clare Island er så eksponert at det ikke kan være fôrflåte der. Fisken fôres derfor fra båter og humøret til arbeiderne synes å være på topp når vi besøker på en god dag. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

– Det er umulig å ha en fôrflåte på lokaliteten, da de sliter seg gang på gang når vinden kommer opp i en viss størrelsen. Fisken her fôres derfor fra småbåter.

Fôret leveres med lastebiler og blir i ettertid fraktet ut på lokalitetene med båt. Vanligvis setter de ut smolt på mellom 80 og 140 gram.

– Men som i Norge ønsker vi å få opp smoltstørrelsen. Vi tror det beste ville være å ligge på cirka 200 gram, opplyser Quinn.

Matfisk-produksjonen her er beregnet til 800 000 fisk årlig, og de beregner 18 måneders produksjonstid per generasjon, som slaktes når den har nådd en gjennomsnittsvekt på fem kilo på deres slakteri i Donegal i Nord.

Mer om hvordan de driver lakseproduksjon og hvilke utfordringer de har kan du lese i Norsk Fiskeoppdretts maiutgave (Nr5-2017).

Publisert: 09.05.2017 , 10.39


Siste saker

X