Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, la først frem deler av veikartet for havbruksnæringen i Norge på Hardangerfjordseminaret. Foto: Magnus Petersen.

– Et veikart for vekst

Forrige uke la Norsk Industri frem deler av sitt veikart for havbruksnæringen. Sjømat Norge kritiserte forslaget for blant annet pinlig mangel på kunnskap. Nå svarer Norsk Industri.

Norsk Industri ønsker å bidra til vekst i sjømatnæringen. Jeg var forrige fredag på Hardangerfjord-seminaret i Norheimsund og presenterte noen tanker rundt hva som må til for å få til den veksten som har uteblitt i næringen siden 2012.

Det Norsk Industri gjør, er å ta tak i det som må til for å skape den ønskede veksten i næringen. Noe som for øvrig er helt i tråd med Stortingets ambisjoner. Vi har sagt at næringen kan gå fra dagens 60 milliarder i eksportinntekter til 200 milliarder i 2030, forutsatt at ting gjøres riktig. Noe av det som må løses, er problemet med lakselus og rømming. I veikartet – som presenteres i sin helhet litt senere i mai – sier vi derfor: Null lus, null rømming og null ressurser på avveie.

Norsk Industri har lang erfaring fra andre bransjer når det gjelder å kombinere industriell kompetanse og forskningsbaserte fakta. Vi har verdens største sjømatprodusent, Marine Harvest, med oss på laget. Sammen går vi for praktiske løsninger der driveren for vekst er en konstruktiv politikk, knyttet opp mot en grunnleggende teknologioptimisme. Industrialiseringen av næringen vil føre til kostnadskutt og en vesentlig mer bærekraftig produksjonsprosess.

Våre gode kolleger i Sjømat Norge mener det er «oppsiktsvekkende» at vi lanserer et veikart for næringen. Det som er oppsiktsvekkende, er at Sjømat Norge ikke selv for lengst har tatt grep for å få næringen ut av dagens reaktive situasjon. Vi ønsker selvsagt Sjømat Norge hjertelig velkommen til å jobbe sammen med oss for å sikre vekst for sjømatnæringen.

Publisert: 09.05.2017 , 10.54


Siste saker

X