Elin Tveit Sveen

– Fiskeoppdrett er utmerket for kvinner

Nytt FHL-styremedlem Elin Tveit Sveen anbefaler jenter å søke seg inn mot havbruksnæringen, til tross for at det er en mannsbastion. - Dette er utrolig spennende jobb, aldri en kjedelig dag, sier oppdretteren.

Kristin Vallevik Gjerde

– Det å jobbe med fiskeoppdrett og havbruk er en jobb som passer utmerket for kvinner, sier Elin Tveit Sveen til kyst.no.

Det har lenge vært rettet kritikk mot det mannsdominerte styret i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforbund (FHL). Nå er det tatt grep. Sveen er nå foreslått til nytt styremedlem og sjef for Bransjegruppe Havbruk. Inger Marie Sperre vil ta over lederansvaret i bransjegruppe Industri. Hanne Benjaminsen, som har to år bak seg i styret, foreslås gjenvalgt.

Les: Tredobling av kvinner i FHL-styret

Ikke bevisst

Sveen sitter selv i valgnemden i FHL, men sier at det ikke har vært bevisst fra FHLs side å kun velge inn menn.

– Jeg vet hvilket arbeid som ligger bak å sette sammen et best mulig styre. Dette er en kabal som må legges, det er flere ting som har gjort til at sammensetningen har blitt som den har blitt. I år fikk vi en økning i kvinneandelen, men den var på plass før vi fikk kritikk fra likestillingsombudet. Det har vært folk på talerstolen og ment at kvinneandelen har vært for lav, samtidig er det mange hensyn å ta, ikke bare det med kvinneandel, presiserer hun.

Må rekruttere de unge

Oppdretteren fra Svanøy i Flora kommune i Sogn og Fjordane og driver Marø Havbruk, som har to konsesjoner.

– Jeg tror at det å få flere kvinner til å stille i styret vil være vanskelig så lenge næringen er mannsdominert. Det er færre å velge blant de få som er, og de får spørsmål om å stille på veldig mye. Det man kan håpe på er å rekruttere flere kvinner inn i næringen, men det er et langsiktig arbeid, sier Sveen.

Det er en rekke tiltak som bør inngå for å få flere kvinner inn i næringen. Satsing på opplæring av skoleungdom og trainee-stillinger bør vuderes.

– De som har kommet inn må bli mer synlige og fortelle om hvor spennende og interessant denne næringen er. Man må lete frem til de som er ferdig utdannet og som jobber i næringen og få disse til å holde foredrag på skoler etc, mener hun.

Tradisjonelt mannsdominert

Årsaken til mannsdominansen er at de fleste velger tradisjonelt, kvinner søker seg til helse og omsorg mens menn velger fiskeriene. Det er imidlertid ingen grunn til at kvinner ikke skal klare å finne seg til rette i denne hittil så mannsdominerte bransjen.

– Det som tidligere var oppfatningen var at det er mange tungt løft, men det er ikke riktig. Nå har vi mange hjelpemidler, og valgmulighetene er så store at enten du liker å reise mye, jobbe med språk eller være ute med naturen så har man mange valg innenfor hele spekteret innenfor havbruk. Det er behov for folk langs hele kysten, vil du være der er du sikret jobb, sier oppdretteren.

Elin Tveit Sveen
Elin Tveit Sveen oppfordrer unge jenter å velge havbruk osm yrke.
Foto: Kari Johanna Tveit

Selv fikk Sveen tilfeldigvis sommerjobb i 1979 som røkter på et anlegg på Svanøy. Så startet hun sammen med ektemannen for seg selv i 1986 og fikk konsesjon.

– Jeg synes er veldig kjekt og veldig spennende å jobbe med oppdrett. Det er aldri en kjedelig dag, men også utfordringer, mener hun.

Nå er det lakselus om rømming som opptar Sveen, sammen med den kommende Sjømatmeldingen fra Fiskeridepartementet.

– Det du ser mest i media er problematikken rundt lus og rømming. Jeg vil hevde at rømming har vi god kontroll på, med de lave tallene vi ser nå. Innen lakselus er det fortsatt utfordringer, men vi har satt i gang gode tiltak som må få tid til å virke, men jeg føler vi er på riktig vei.

Publisert: 12.03.2013 , 07.00


Siste saker

X