Illustrasjonsbilde av rognkjeks. Foto: Therese Soltveit

Første andregenerasjon med rognkjeks er klar

Tjeldbergodden Rensefisk har nylig fått stamfisk som ikke er villfanget, frem til å gyte. Andre generasjon rognkjeks i oppdrett er dermed oppnådd, opplyser daglig leder Svein Martinsen.

Tjeldbergodden Rensefisk AS i Møre og Romsdal har spennende nyheter på gang. De har nemlig nylig gjennomført deres første vellykkede gyting med egen oppdrettsstamfisk.

– Det vil bli spennende å se på kvaliteten etterhvert på denne fisken, sier daglig leder Svein Martinsen til kyst.no.

Selskapet benytter en gruppe fisk fra NOFIMA, som er avkom av oppdrettet rognkjeks.

Marita Spigseth jobber både i Tjeldbergodden Rensefisk og i samarbeidsselskapet Morefish hvor hun er prosjektleder. Bildet er tatt under stryking av stamfisk. Foto: Privat.

– Denne fisken har gått i kontrollert produksjon, og skal i utgangspunktet være helt sykdomsfri. Disse fiskene er nå 15-16 mnd fra de ble klekket. Startforet cirka 1 februar 2016, opplyser Marita Spigseth, som ansvar for blant annet kvalitetssystemet, stamfisk, rogneksport mm i selskapet.

– Har dere selektert på denne fisken?

– Dette er førstegangsgytere, derfor har vi ikke selektert på denne foreløpig. Vi skal i gang nå med ultralydundersøkelser for å merke fisken, bestemme kjønn, og se hvor langt de er kommet i kjønnsmodning. En del av hunnene har allerede gytt. Stamfisken er nå mellom 300 og 800 gram, forteller hun.

Les også: Utvikler ny metode for slamrensing

Selskapet har bygd en egen stamfiskhall og kommer til å holde stamfisken for egen bruk.

– Det blir interessant å se på modningsgrad for hunnfiskene utover, påpeker Spigseth.

Hun sier de ikke kan se noen forskjell mellom generasjonene foreløpig, men forventer jevnere tilvekst og bedre sykdomsmotstand.

– Etter hvert som vi kommer i gang med selektering, vil vi ha behov for å måle effekten på lusebeiting, men dette vil være utfordrende med mindre vi gjennomfører forsøk i mindre skala.

Må bygge ut

Martinsen forteller også at det går veldig bra i rognkjeksproduksjonen ellers om dagen, men påpeker imidlertid at de har for lite karplass, og ønsker nå å utvide rensefiskproduksjonen deres.

Daglig leder Svein Martinsen. Foto: Tjeldbergodden Rensefisk.

– Vi har hatt veldig god yngeloverlevelse de siste klekkingene, men det skaper jo også problemer for oss, på grunn av manglende karvolum og vann. 

Selskapet har fullt belegg i anlegget nå, og leverer fisk fortløpende til kundene på Nordmøre og i Trøndelag.

Les også: Vil øke antall ansatte og doble kapasiteten

Selskapet har solgt rundt 600 000 rognkjeks hittil i år, og sikter mot rundt 1,5 millioner i løpet av året. Martinsen tror det muligens blir litt over halvannen million.

– Som sagt har vi behov for mer karvolum, og det blir førsteprioritet framover, poengterer Martinsen.

Kyst.no skrev også nylig om at Tjeldbergodden Rensefisk jobber aktivt i produksjonen for å øke overlevelsen til rensefisken i sjø. Les mer om dette her. 

Publisert: 22.05.2017 , 09.00


Siste saker

X