Får 14 millioner i bonus for å holde kursen

Marine Harvests konsernsjef, Alf-Helge Aarskog får 14 millioner kroner i bonus dersom han holder aksjekursen uendret de neste fire årene. Det vekker reaksjoner hos folketrygdfondet.

Styret i Marine Harvest har godkjent et nytt opsjonsprogram for ledelsen på 2×15 millioner opsjoner med utøvelse i henholdsvis 2016 og 2017. Aarskog ligger an til å få en tredjedel av pakken.

For å gjøre opsjonene mer lukrative, strekkes utdelingstidspunktene tilbake i tid med henholdsvis 6 og 18 måneder, perioder hvor aksjekursen var betydelig lavere enn nå. Dermed blir opsjonene betydelig mer verdifulle.

Ifølge beregninger som Finansavisen har utført kan Aarskog innkassere 14 millioner kroner i opsjonsgevinster bare ved å holde dagens aksjekurs stabil de neste fire årene. Klarer han å oppnå en vekst for aksjonærene blir det enda gunstigere for vestlendingen. Maksimal bonusgevinst er satt til nærmere 20 millioner.

Les også: Historiens beste andrekvartal for Marine Harvest

Ole-Eirik Lerøy styreleder i Marine Harvest
Ole-Eirik Lerøy lar seg overraske over Folketrygdfondets reaksjoner. Foto: Marine Harvest

Folketrygden reagerer

Som nest største eier i Marine Harvest etter John Fredriksen reagerer Folketrygden på at opsjonssystemet ikke ble tatt opp og vurdert på generalforsamlingen den 23. mai.

– Folketrygden stemte for lederlønnsredegjørelsen som ble behandlet på generalforsamlingen, skriver fondets aksjesjef, Nils Bastiansen i en e-post til Finansavisen.

Styreleder i selskapet, Ole-Eirik Lerøy lar seg overraske av fondets reaksjoner.

– Dette er veldig overraskende for meg. Vår intensjon har vært å gjennomføre dette helt i tråd med de redegjørelser vi har gitt til generalforsamlingen, sier Lerøy.

Bastiansen understreker videre at innføringen av opsjonsprogram med tilbakevirkende effekt normalt ikke vil være forenlig med fondets prinsipper for lederlønnsordninger.

Publisert: 23.08.2013 , 09.09


Siste saker

X