Telling av lus

Får brukt med lusen med ferskvann

Oppdrettere i Nordland bruker ferskvannsbehandling mot lakselus med stort hell. – Dette er naturens egen modell, sier forskning- og utviklingssjef Ronald Jørgensen ved oppdrettsanlegget til Gifas.

Fra 1. januar må oppdretterne jobbe enda hardere for å få fjernet lakselusen fra fisken. Ifølge nye regler kan ikke en laks ha mer enn en halv lus når den tas opp fra havet. Oppdrettere i Nordland har i den anledning begynt å teste ut effektene av ferskvannsbehandling.

– Dette er naturens metode for å bli kvitt lakselus, sier forskning- og utviklingssjef Ronald Jørgensen ved oppdrettsanlegget til Gifas i nordlandskommunen Gildeskål til NRK.no.

– På denne laksen finner vi to faste, 11 bevegelige og to kjønnsmodne lus. Disse lusene telles og deles den inn i ulike stadier og art. Skoltelus og lakselus, sier Eivind Kjørsvik i Gifas.

Etter måling av lusemengden, går fisken tilbake til sjø uten vært utsatt for kjemikalier.

Stranda Prolog, avlusning, mekanisk avlusning, pumpe.
Stranda Prolog er et av selskapene som tilbyr mekanisk avlusing med ferskvann. Foto: Skjermdump Stranda Prolog

– Vi ser et behov i næringa for å løse dette problemet. Fra 1. januar trer nye og strengere regler i kraft når det gjelder tillatt mengde lakselus. Forholder vi oss ikke til disse reglene blir vi ikke definert som et bærekraftig oppdrettsselskap, sier arbeidende styreleder Kjell Lorentsen i Gifas til NRK.no.

Medikamentene vil bestå

Han vil ikke avskrive de eksisterende metodene for å fjerne lakselus.

– Denne metoden kan være en tilleggsbehandling. Det viser at vi som aktører i næringa tar lakselusproblematikken på alvor.

Forsøket er et samarbeid mellom flere oppdrettsselskap og forskning. Og funn til nå viser at ferksvannsmetoden er effektiv.

– Tester viser at dersom laksen får så lang eksponeringstid i vann som vi ønsker, klarer vi å fjerne 90 prosent. På det minste lusestadiet snakker vi om 100 prosent avlusingseffekt, sier Ronald Jørgensen.

Publisert: 04.12.2013 , 13.35


Siste saker

X