Rømt oppdrettslaks tatt i storruse i Hardangerfjorden i 2012 (Foto: Bjørn T. Barlaup)

– Fører en håpløs kamp mot oppdrettslaksen

Ildsjeler i Salangen er opprørte etter at stadig flere oppdrettslaks dukker opp i den populære Salangselva.

Halvparten av laksen som fanges i Salangselva under det pågående overvåkingsfisket er oppdrettslaks, skriver Fremover.no.

– Vi fører en helt håpløs kamp mot oppdrettslaksen, sier eieren av fiskecampen i Elvelund.

Det er Fylkesmannens miljøvernavdeling som har tillatt overvåkingsfiske i Salangen nå på senhøsten etter at det er registrert mye oppdrettslaks på elva.

Nå viser det seg at det er både nylig rømt oppdrettslaks og laks som har gått flere år i sjøen som inntar gyteplassene i vassdraget.

Les også: Oppdrettslaks påvist i Salangen

Her har det blitt funnet store mengder oppdrettslaks. Foto: Skjermdump

– Roter det til igjen

Ledere i Salangselvas Fiskeforvaltning Gunhild Okstad sier at det som skjer nå i høst er helt fortvilende etter et fjorår der man for aller første gang på mange år registrerte at det var bra med villaks i elva. Ett tonn ble fanget og sluppet ut i elva der villaksen er fredet.

– Det er trasig at det nå kommer oppdrettslaks og roter det til igjen, sier Okstad og tenker da spesielt på at oppdrettslaksen oppsøker villaksens gyteplasser i vassdraget.

Ingen rømming meldt

Både med garn og stang tas det nå opp oppdrettslaks fra vassdraget. Gunhild Okstad sier man har behov for ti fisker til for å ha nok for dokumentasjonens del.

– Vi er glad for hver eneste oppdrettslaks vi får opp fra elva. Norsk Institutt for Naturforvaltning har for øvrig slått fast at oppdrettslaksen vi har tatt opp mellom 3 og 5 kilo er nylig rømt fisk. Men ingen oppdrettere har meldt om rømming, sier Okstad.

Publisert: 02.10.2013 , 11.03


Siste saker

X