Svein Reppe

Frykter motreaksjoner på økt ostetoll

Regjeringen har besluttet å styrke tollvernet for flere landbruksvarer. Dermed kan det bli dyrere å kjøpe franske og danske oster. – Vi frykter jo det kan bli støy rundt dette, men det er for tidlig å helt forutse konsekvensene, sier leder av NSL Svein Reppe til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no.

Pål Mugaas Jensen 

Nationen melder at det etter tøffe forhandlinger i regjeringen, nå er klart at det vil bli endringer i tollsatsene og at disse trer i kraft 1. januar 2013. Hensikten er å styrke importvernet for biff, lammekjøtt og faste oster.

Endringen ligger i at man for disse matvarene går over fra kronetoll (en fast tollsats per kilo) til prosenttoll (prosent av innkjøpsverdien).

– Det er svært viktig for norsk landbruk at vi styrker tollen. Regjeringens målsetting er å øke norsk matproduksjon med 20 prosent de neste årene. Da er overgang til prosenttoll på viktige jordbruksprodukter nødvendig, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Nationen.

Glemt sjømat?

Leder av Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), Svein Reppe, er forundret over begrunnelsen til landbruks- og matministeren for tollforslaget.

– Slagsvold Vedum sier tollendringen må til for å nå målsetningen om å øke norsk matproduksjon med 20 prosent. Men da kan det virke som han helt har glemt at det også er matproduksjon det vi driver med på fiskeri- og havbrukssiden her i landet, sier NSL-lederen.

Reppe sier det kan virke som om landbrukssiden ikke alltid tenker over at andre næringer her i landet kan bli rammet av deres ønske om beskyttelse

– Jeg mener det påhviler landbruket et ekstra ansvar når de bygger tollmurer for å beskytte egen produksjon, fordi det kan ha så vidtrekkende konsekvenser for eksempel for sjømatnæringen, sier han.

Hva konkrete konsekvenser det siste forslaget vil få, synes Reppe det er for tidlig å kommentere, fordi detaljene i endringen ikke vil bli klar før statsbudsjettet kommer. Det vil bli fremlagt 8. oktober.

– Reaksjonene fra EU vil nok ta litt tid, men vi vet fra andre saker, for eksempel den om økt toll på Hortensia fra Danmark, at reaksjoner kan komme. Og det er langt fra sikker reaksjonene blir mindre på dette, sier Reppe.

 Les også: – NHO og LO er noen fine nelliker

NHO Mat og drikke er skuffet

Også NHO reagerer på forslaget.

– Her er regjeringen dessverre helt på villspor. Regjeringen har ikke tillit til norske forbrukere. Man tror at hvis forbruker får valget vil de alltid velge utenlandsk, derfor nekter vi dem valgmulighetene. Hvor er troen på egne produkter, spør Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke til Nationen.

Publisert: 18.09.2012 , 10.40


Siste saker

X