Jonas Gahr Støre

Gahr Støre advarer mot «veterinær våpenet»

Tromsø: Russiske veterinærmyndigheter gjentatte vaner om å stenge døren for laks av veterinærmessige hensyn har skapt stor frustrasjon hos norske oppdrettere. Utenriksminister Jonas Gahr-Støre mener det er farlig å bringe dette opp som storpolitikk.

Henrik Wiedswang Horjen

– Bruk av det «veterinære våpen» må man følge med på. Dette er kjente handelshindringer, men betraktelig mer vanskelig og hanskes med da disse kreative hindringene gir virkning uten å bli felt av regelverket, uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre til en fullsatt forsamling under FHL sin årskonferanse i Tromsø.

Det var administrerende direktør i Firda Seafarmer, Carl-Erik Arnesen, som stilte utenriksministeren spørsmålet om hvordan man politisk håndterer, og bør håndtere komplekse handelsblokader.

Flere påfallende utestengelser har funnet i den siste perioden, der Breivoll Marine Produkter senest i februar var midlertidig utestengt fra Russland etter funn av uønskede bakterier. 

Les også: Må snakke om Norge som en ressursnasjon

Artikkelen fortsetter under bildet..

Jonas Gahr Støre

HOLDE FAGLIG TONE: Russiske veterinærmyndigheters argumentasjon med å holde norsk laks utenfor mener utenriksminister Jonas Gahr Støre best lar seg løse ved å la fagfolkene diskutere seg mellom. – Politisere dette kan gi uheldige virkninger, uttale Gahr Støre.

 

– Påfallende at de finner feil

Generalkonsul Øyvind Nordsletten i Murmansk uttalte til kyst.no at det er påfallende at russiske veterinærmyndigheter har funnet mange feil med norsk laks – feil som ikke de norske veterinærmyndighetene nødvendigvis har sett.

Jonas Gahr Støre mener imidlertid det vil være farlig å gå i strupen på utenlandske myndigheter ved å dra dette opp som storpolitikk.

Bør avvæpne med faglig argumentasjon

– Fra norsk side er vi nødt til å ha fokus på disse argumentene, som er i realiteten handelshindringer. Vi mener den beste strategien for å løse disse veterinærproblemene vil være å ta det faglig. Politisering av disse tiltakene vil være en lite heldig strategi, sier Gahr Støre.

– Det er blandete hensyn å ta, men å ta det opp som storpolitikk vil kunne låse fremtidige forhandlinger. Ved slike problemer mener vi at den beste strategien vil være å la fagfolket ta debatten, sier utenriksministeren.

Publisert: 29.03.2012 , 11.04

Mest lest


Siste saker

X