Vindmølle

Gwind og Grieg vil plassere vindturbiner på anlegg

UiS og Gwind sjøsetter neste generasjons flytende vindturbin i Stavanger havn den 28. august. De har også inngått et samarbeid med Greig Seafood om å utvikle vindturbiner som vil erstatte dieselgeneratorer ved havbruksanlegg.
Vindmølle
Gwind har inngått samarbeid med Grieg om å teste ut teknologien. Foto: Gwind.

Den nye vindturbinen baserer seg på teknologi utviklet av prof. Arnfinn Nergaard ved Universitet i Stavanger (UiS). Ved å la turbinen rotere rundt en vertikal akse, i motsetning til en horisontal som er vanlig i dag, kan tyngre komponenter som generatoren plasseres inne i flyteren. Dermed får konstruksjonen et lavt tyngdepunkt samtidig som kritiske komponenter plasseres i trygge omgivelser for enkel tilgang og vedlikehold.

– Ved å utvikle flytende vindturbiner som håndterer påkjenningene fra åpent hav, vil man kunne hente vindkraft fra nesten ubegrensede områder. Dagens vindturbiner er utviklet for å stå på land, slik boreteknologien var i starten på oljealderen. Siden den gang har vi sett en rivende utvikling mot tilpassing til offshoremiljøet, på samme måte som vi nå tilpasser våre vindturbiner, sier professor Arnfinn Nergaard ved Universitet i Stavanger.

Gwind satser på en gradvis oppskalering og i første omgang lokale kunder til sine vindturbiner. På denne måten vil man kunne lære underveis og tilpasse vindturbinene til et liv på åpent hav. Som et første steg har Gwind har innledet et samarbeid med Grieg Seafood og ARENA – Ocean of Opportunities for å utvikle vindturbiner som vil erstatte dieselgeneratorer ved havbruksanlegg.

– Stavanger er en attraktiv by med tanke på å utvikle neste generasjons vindturbin. Her har vi kompetansen som trengs for å komme offshore, samt at vi har et lokalt marked i havbruksnæringen, sier daglig leder i Gwind,Simen Malmin.

Vindturbinen som skal sjøsettes har en dypgang på 5 meter og en høyde over havet på over 3 meter. Den veier totalt 2,5 tonn og vil kunne produsere 1 kW strøm ved maksimal effekt.

Ja, vi er spente på om den flyter, medgir Malmin.

Publisert: 23.08.2013 , 15.25


Siste saker

X