Harry Westavik Sintef

Har tro på elektrobedøving av villfisk

Harry Westavik ved Sintef Fiskeri og havbruk, har testet ut bruken av elektrobedøving av villfisk med gode resultater. Automatisk bedøving før fisken bløgges, gir bedre kvalitet på fiskekjøttet og en sikrere hverdag for fiskeren, skriver Forskning.no.

Teknologien som bedøver fisken før den bløgges skjer automatisk. Maskinen er testet og tilpasset av Sintef i tett samarbeid med utstyrsprodusenten Seaside as, som utvikler utstyr for fiskeri og havbruksbransjen. Westavik har gode forskningsdata å vise til.

Tryggere hverdag og tid spart

– Elektrobedøveren gjør at fisken kan avlives så skånsomt som mulig med en gang den kommer om bord. Innretningen har gjort hverdagen til de som jobber med å sløye fisken mye enklere, og ikke minst sikrere. Det er mye krefter i en sprelsk torsk, kniven er skarp og kan fort treffe på feil sted, sier Fisker og reder Rolf Guttorm Kristoffersen om nyvinningen på Forskning.no.

Mannskapet på skuta er også fornøyd. Bløgginga er både en kald og tung jobb. Det har gitt mange fiskere slitasjeskader. Når fisken ligger i ro, går jobben lettere.

Om fisken er utslitt før bløgging, vil nemlig den ikke få stort nok blodtap, noe som påvirker kvaliteten på fiskekjøttet, som både får en bitter smak og blir grått når det varmebehandles. Sist, men ikke minst, sparer den nye elektrobedøveren mannskapet for tid.

Ønsker å ha samme utstyr som oppdrettsnæringen

– Nå jobber vi med å utvikle en automatisk bløggemaskin for villfisk om bord på fiskefartøy. Dette finnes i mange av de større slakteriene for oppdrettslaks, men ikke på en eneste fangstbåt, sier Kristoffersen til Forskning.no.

Les mer om dette på Forskning.no

 

Publisert: 27.08.2012 , 07.00


Siste saker

X