Ungdomspolitikere på studietur

Hardt ut mot satsingen på havbruksutdanning

I et åpent brev til de politiske partiene i Møre og Romsdal uttrykker Odd Lennart Blindheim, daglig leder i Fiskerifaglig opplæringskontor i Møre og Romsdal sin frustrasjon over manglende satsing på utdanning innen havbruk og fiske. - Har dere glemt utdanningen av framtidens fiskere og oppdrettere, undrer Blindheim.

Blindheim skriver i brevet at det i Møre og Romsdal har foregått en omfattende investering og modernisering av den videregående skolen i de senere årene. Men mener politikerne har glemt at fisk og sjømat i dag er Norges og Møre og Romsdals viktigste eksportartikkel etter olje- og gass. Han mener at fiskeri- og sjømatnæringen trenger å bli tilført kompetent arbeidskraft og savner en klarere satsing på disse linjene.

– Ca 35 millioner norske sjømat-måltider serveres daglig på verdensbasis, bortimot 1/3 av dem fra Møre og Romsdal. Hvem skal ta vare på og utvikle kompetansen og potensialet i dette, undrer Blindheim.

– Det er flott at det foreligger planer om å modernisere landbruksnæringen med 180 millioner kroner og at det nylig er tatt i bruk en ridehall for 12 millioner. Men det blir uforståelig når den eneste fiskebåten over 25 fot som eies av skolene er fra 1967.

Saken fortsetter under bildet

FiskOK, ungdom, anlegg, tommel opp, opplæring, lærling, merd
Fiskerifaglig Opplæringskontor etterlyser en klarere satsing og oppgradering av fasilitetene for havbruksutdanningen. Foto: FiskOK.

Krever oppdatering

Per dags dato er det Ålesund videregående, Herøy videregående og Fræna videregående som utdanner ungdom som vil arbeide som fiskere eller i oppdrettsnæringen i regionen. Disse skolene opplever rekordhøye søknadstall til utdanningen, Blindheim mener utstyret og plassen de har til disposisjon er svært alderdommelig og lite tidsmessig.

– Vi krever at de tre skolene blir oppgradert slik at vi alle har en tidsmessig båt, utstyr og lokaler til fangstbehandling slik at vi kan tilby en troverdig utdanning til ungdommen og til det som være framtidsnæring nummer én i Møre og Romsdal.

Under valgkampen utfordrer han de politiske partiene til å svare på spørsmålet om hvilke planer de partiene har til å utdanne ungdom og skaffe kompetent arbeidskraft til sjømatnæringen.

Politikernes svar

I siste utgave av Norsk Fiskeoppdrett kan du lese mer om hva de åtte politiske partiene som vi spurte tenker om satsingen på havbruksnæringen. I den kommende uken vil vi også legge ut partienes svar her på Kyst.no.

Publisert: 21.08.2013 , 12.29


Siste saker

X