Lakseolje illustrasjonsfoto: Sjømat Norge.

– Hunder trenger ikke omega-3-tilskudd for hjertehelse

Omega-3-tilskudd til hund markedsføres ofte med at det er bra for hjertehelsen. - Men hunder har sjeldent hjertelidelser, sier førsteamanuensis ved Veterinærhøgskolen, Øystein Ahlstrøm. Han sier omega-3 behovet for hunder er så lavt, at behovet blir dekket gjennom det de får gjennom morsmelken i dietiden og ellers i det daglige fôret de spiser.

Kyst.no skrev nylig en sak om Hofseth Biocare som satser på produkter til kjæledyr-bransjen, hvorav et av produktene er lakseolje. Øystein Ahlstrøm, førsteamanuensis ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet, Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, forteller hunden ikke har stort behov for omega-3.

Øystein Ahlstrøm, førsteamanuensis ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet, Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap. Foto: NMBU. 

– Omega-3 behovet for hunder er så lavt at behovet blir dekket gjennom det de får gjennom morsmelken i dietiden da hunden er valp, og i det daglige fôret de spiser.

Men han påpeker at de ikke gjør noe å tilføre litt lakseolje eller fisk i fôret, dersom hunde- eller katteeier skulle ønske det.

 Vi har tidligere undersøkt kommersielle tørrfôr og rå fôr til hund, og noen få av disse har inneholdt svært lave eller ingen omega-3 fettsyrene EPA eller DHA. Av råfôrene skyldtes det lave nivået at fett fra storfe var brukt som eneste fettkilde. Storfefett inneholder svært lave nivåer av de nødvendige omega-3 og omega-6 fettsyrene, forteller han

– Lakseolje til hunder som kun har storfebasert fôr kan jeg se en verdi av, men de fleste fôr har tilsatt nok fiskeolje i fôret til at hundene skal få nok i seg, legger han til.

Markedsfører  for kjøperen 

Han påpeker at omega-3, antioksidanter og vitaminer har sterk påvirkningskraft i human helsekost og kostholdsanbefalinger, og i markedsføring av hundefôr brukes den samme tilsetningen til dyr som til mennesker, siden det er hundeeieren som tross alt kjøper fôret.

– Helsekostholds-råd til mennesker og hund er ikke identiske, og må tas med en klype salt, mener han.

På flere nettsider som selger laksolje til hunder skriver de at det oljen kan motvirke hjerte- og karsykdommer. Dette sier Ahlstrøm gjelder for mennesker, men presiserer at hjerte-og kar sykdommer ikke er et helseproblem hos hunder.

– Omega-3 fokus er mer rettet mot eieren som skal assosierer med denne menneskesykdommen og dermed kjøpe produktet.

Ahlstrøm mener produsentene bruker mye tid og ressurser på å fortelle om fôrets kvalitet på emballasjen slik at kjøperen skal velge produktet.

– Av og til kan en lure på om det brukes mere penger på markedsføring og emballasje enn selve produktet, legger han til.

Ikke nok dokumentasjon

Han sier at det det ikke er noe dokumentasjon som tilsier at lakseolje skal kunne bedre slike sykdommer. Men han påpeker at både omega-6 og omega-3 fettsyrer er essensielle for hunder, hvor enkelte studier har vist at det kan virke positivt mot eksempelvis hudlidelser, og gjøre hunder smartere.

– Omega-3 fettsyrer er nødvendige byggesteiner i hjerne og nervevev. Men dagens anbefalingene for omega-3 til hund er ikke sikre, og mer informasjon må på plass for at kan en si mer om behovet.   

Ahlstrøm påpeker at mange også velger å ha lakseolje eller annen olje i fôret for å få hunden til å spise tørrfôr. Det trengs bare små mengder, men noen anbefalinger vil han ikke gi.

Publisert: 31.05.2017 , 10.44


Siste saker

X