hel laks

Kanadiske myndigheter benekter forskerfunn av ILA

Forskere og myndigheter er uenige om infeksiøs lakseanemi er til stede i Canada. Nå truer det kanadiske mattilsynet med å fjerne lisensen til et laboratorium.

Laboratoriet som avslørte det første beviset på et smittsomt virus i British Columbia laks bør bli fratatt sin internasjonale lisens, ifølge det kanadiske mattilsynet, Canadian Food Inspection Agency (CFIA).

I et brev til World Organization for Animal Health, oppfordrer det kanadiske mattilsynet det internasjonale byrået å suspendere laboratoriets status.

Laboratoriet drives av Frederick Kibenge på Atlantic Veterinary College-University ved Prince Edward Island.

CFIA har lenge hevdet infeksiøs lakseanemi ikke er til stede på vestkysten. Hvis sykdommen bekreftes av regjeringen, kan det føre til eksportrestriksjoner på laks fra British Columbia, skriver den kanadiske avisen The Globe and Mail.

Etaten har lovet å ta prøver av nesten 8000 laks i BC som svar på bekymringer om ILA. Men resultatene av disse testene er ennå ikke kjent, og CFIA har utfordret om Dr. Kibenge sine tester faktisk er gyldige.

Brevet har overrasket en rekke eksperter, som bekymrer seg over at regjeringen prøver å tie funn som viser det motsatte av CFIA mener.

– Dette er sjokkerende nyheter, sier Rick Routledge, professor ved Simon Fraser University, som sendte lab prøver som viste en ILA-viruset var til stede langs Stillehavskysten.

– Dette kommer som et sjokk… det spinner i hodet mitt nå. Jeg hadde ingen anelse om at de ville ta det så langt, sier han.

Publisert: 28.11.2012 , 07.00


Siste saker

X