Eduardo Goycoolea, direktør i NWC. Foto: NWC.

– Kina har potensial til å bli det viktigste markedet for chilensk laks

Chile: Eduardo Goycoolea, administrerende direktør i New World Currents (NWC), er sikker på at Kina på kort sikt vil bli ett enda viktigere marked for Chile. Når det russiske forbudet mot import av norske produkter en gang oppheves, mener han Kina vil gå fra fjerde til tredje viktigste marked for chilenske bedrifter.

Sjømatalliansen New World Currents (NWC) har fått Marine Farm som ny partner i alliansen. For å fortsette veksten i Kina ønsker de dermed å forvandle dette markedet til å bli en av de viktigste for den chilenske lakseindustrien. I år vil Marine Farm gradvis integrere sin salgs- og distribusjon virksomhet til dette joint venture av chilenske bedrifter som opererer i Kina.

De nåværende medlemmene i NWC er Australis, Blumar, Camanchaca og Yadran, som representerer ca 25% av den årlige produksjonen av chilensk laks. Ettersom Marine Farm og Salmones Austral, blir fullt integrert i denne alliansen mot det kinesiske markedet, vil NWC representere 30 %.

I et intervju med Salmonexpert, innrømmer Eduardo Goycoolea, administrerende direktør i NWC, at de har vært i forhandlinger med andre nasjonale selskaper om salg av chilensk laks i Kina.

Forventer 15 % volumøkning

– Når Salmones Austral og Marine Farm blir integrert for fullt i NWC senere i år, hva slags forventninger har dere med utvidelsen av alliansen mot 2018?

– Selv om alt avhenger av den veksten vi har på annet enn hel laks produkter, dvs. gjennom merverdi produkter og gjennom e-commerce i Kina, kan vi rimelig forvente 15 % volumøkning i 2018 med innlemmelsen av begge selskap. Legg merke til at dette året vil vi ende opp med ca. 6500 tonn solgt i dette markedet, i likhet med det som ble oppnådd i 2016.

– Burde øke 20 % i omsetning

Når det gjelder økning i omsetning, sier han at verdien vil klart være klart høyere, men påpeker at dette er hovedsakelig avhengig av utvikling av merverdi produkter.

– Det er vanskelig å gi eksakte tall, men i 2016 endte omsetningen på 51 millioner dollar og i 2017 burde det øke med 20 %, forteller han til Salmonexpert.

Goycoolea sier at Kina er det fjerde viktigste marked for chilensk laks, etter USA, Brasil og Russland. Per i dag har Russland et forbudt for politiske grunner mot norsk import.

– Den dagen dette forbudet blir opphevet, vil det chilenske salget av atlantisk laks gå ned i dette landet og Kina vil flytte seg over til tredjeplass for våre eksportører, legger han til.

– Hva er potensialet i Kina for chilensk laks i det lange løp?

– Mitt anslag er at Kina vil bli den største importør av chilensk laks om 20 år. Potensialet for en eksplosiv vekst i den asiatiske gigantlandet forklarer han har å gjøre med befolkningen og den økende kjøpekraft.

– Nylig utfordret Korean Air chilenske lakseoppdrettere til å åpne nye markeder i Asia for å unngå metning av land som Kina og Japan. Hva synes du om det?

– Ja, det er logisk. Fordi per i dag har vi en sterk tilstedeværelse i Japan og Kina og i mellomtiden har Sør-Korea utviklet seg betydelig i det siste. Det er også muligheter for vekst i andre asiatiske markeder som Thailand og Vietnam, sier han avslutningsvis.

Publisert: 26.07.2017 , 08.00


Siste saker

X