Anders Gjendemsjø Norne Securitutes

Laksebølgen treffer Marine Harvest

Norne Securities tror laksebølgen som kommer etter påske vil treffe Marine Harvest hardt. Meglerhuset nedgraderer med det både kjøpsanbefaling og kursmål på oppdrettsgiganten.

Henrik Wiedswang Horjen

Men nå tror analytiker prisene er på vei ned i takt med at større volum kommer på markedet. Et sterkt første kvartal vil etterfølges av et svakere andre kvartal ettersom laksetilbudet fra både Chile og Norge vil øke signifikant.

Les mer: Vil ikke utelukke laksepriser under 20 kr

– Slik perspektivet er nå ser vi noen utfordrende måneder foran oss som vi tror vil resultere i et prispress på laksen. Sammenlignet med den «bull»-stemningen som preget starten av året, og spesielt på North Atlantic Seafood Forum, har sentimentet nå snudd til det verre, og i våre øyne er det nå tid for flere sammentrekninger. Vi reduserer EV/EBIT-multippelen til verdsettelsen fra 14x til 12x. Videre nedgraderer vi aksjen fra kjøp til hold, og reduserer vårt kursmål til 3,3 kroner per aksje, skriver Gjendemsjø.

Les også: Slakter fôrplanene til Marine Harvest

Etter sommeren vil volumveksten være historie

Ved inngangen til det som kommer til å bli årets mest utfordrende kvartal reduserer meglerhuset med det kursmålet og nedgraderer aksjen fra tidligere kursmål 3,60.

– Mot slutten av første kvartal vil halvparten av volumveksten i 2012 være historie, og etter vårt syn vil nær 100 prosent av veksten være tatt ut i løpet av sommeren. Det betyr at det i løpet av tredje kvartal igjen bli et etterspørselscenario med høyere laksepriser, skriver Gjendemsjø.

Estimatene til Gjendemsjø viser at slaktevolumene til Marine Harvest vil i første kvartal være på 91 925 tonn med en gjennomsnittlig EBIT-margin på 4 kr/kg.

Estimerer med EBIT på 429 millioner

– Sammenlignet med tidligere estimater har vi økt både volumer og EBIT/kg estimater noe. Slaktevolumene har økt i samsvar med økte eksportvolumer fra både Chile og Norge, og EBIT/kg-estimatene peker oppover gjennom de glimrende produksjonsforholdene vi har opplevd, samt også reduserte fôrpriser.

For gruppen som sådan estimerer vi med en EBIT på 429 millioner kroner, hvor 67 prosent av disse tallene vil komme fra oppdrettsvirksomhet i Norge.

Publisert: 04.04.2012 , 07.00


Siste saker

X