Klaus Hatlebrekke

– Lakseprisen vil holde seg høy

Brussel: - Historien viser at prisene øker med lav tilbudsvekst, sier finansdirektør Klaus Hatlebrekke i Norway Royal Salmon.

Kristin Vallevik Gjerde

Brussel messe
Salen er fullstappet på foredrag på Hotel Bloom i forbindelse med Sjømatuken i Brussel.
Foto: Kristin Vallevik Gjerde

Finansdirektør Klaus Hatlebrekke i Norway Royal Salmon taler til menigheten når han holder foredrag på Fish Pools seminar i Brussel i forbindelse med Sjømatuken i Brussel. Salen på Hotel Bloom i Brussel er fullstappet av lakseprodusenter og andre i næringen som lytter med ørene på stilker. 

Hatlebrekkes innlegg har tittelen «Hvorfor lakeprisen vil holde seg høy». Og svaret er enkelt. Lavere tilbudsvekst gjør at de rekordsterke prisene vil holde koken. 

Lave temperaturer – Forskjellen er at de lave sjøtemperaturene har reduserte produksjonen med 20 000 tonn. I uke 13 hadde vi temperaturer på 3,5 grader mot 5,6 grader i samme uke ifjor. Historien viser at prisene øker med lav tilbudsvekst, sier Hatlebrekke. 

Klaus Hatlebrekke
Klaus Hatlebrekke ser ingen grunn til at lakseprisene skal falle med det første.
Foto: Kristin Vallevik Gjerde

Eksportvolumene er ned 2,5 prosent så langt i år i forhold til ifjor, mens gjennomsnitts slaktevekt er er ned 4,8 prosent fra ifjor. 

– Dette er ikke ideelt, men prisene er så gode at man slakter på mindre vekt enn ifjor. Biomassen faller, nå er den lavere enn ifjor og kan bli enda lavere i mai, sier Hatlebrekke. 

Mye mindre fisk – Basert på disse temperaturene venter vi at volumene går ned 100 000 tonn i 2013, opplyser han. 

 I Chile er smoltutsettet likt med i fjor.

– Biologiske forhold kan indikere lave biomasse. Global tilbudsvekst har falt i mange år nå, utenom noen perioder.  Det var perfekte forhold i fjor, med kalde somre i sør og varme i nord. Når volumene stiger litt går prisen opp, men når de stiger mye faller prisene, sier Hatlebrekke. 

Et lite fall Lakseprisene har økt siden 2007, men ikke like mye som vanlige matpriser. Laks ligger bak oksekjøtt, men er mer i linje med kylling og svinepriser. Fish Pools forwardkurver sier nå at lakseprisene blir på 34,96 per kilo i 2013 og 33 kroner i 2014. 

–  Fra første til andre halvår er vanligvis prisene ned to kroner. Nå ventes et fall på 4,72 kroner, dette har skjedd bare en gang før, i 2011 da tilbudet økte 19 prosent i forbindelse med Chiles comeback og perfekte temeraturer i Norge, sier finansdirektøren. 

 Les flere saker fra Sjømatuken i Brussel:

Spår lakseprisfall på 15 kroner

Ekstremuke i Brussel

-Vi solgte så mye de trodde noe var galt

Halvering av chilenske lakseselskaper 

– Lakseprisene vil falle mer enn mange tror 

 

 

Publisert: 29.04.2013 , 07.00


Siste saker

X