Administrerende direktør Søren Martens i Fish Pool. Foto: Therese Soltveit.

– Lakseprisen vil svinge stort fremover

Søren Martens i Fish Pool sier at markedet har overrasket dem i første del av 2017. - De som fremover ønsker å ha 100 % av sin produksjon i spotmarkedet, vil nok merke store svingninger i pris, spår Martens.

Etter at spotmarkedet falt 10 uker på rad siden nyttår, stabiliserte markedet seg og de siste ukene har spotprisene steget kraftig og ligger nå over 70 kr/kg, sier Søren Martens, administrerende direktør i Fish Pool til kyst.no.

Han peker på at Kontali Analyse har vist hvordan sikringsandelen har økt de siste år hos norske oppdrettere.

– I 2012 var ca 20% av produksjonen sikret. For 2016 var over 45% av produksjonen sikret. Det betyr mindre volum tilgjengelig i spotmarkedet. Jo tynnere spotmarked, jo mer svinger nok prisene. De som fremover ønsker å ha 100 % av sin produksjon i spotmarkedet vil nok merke store svingninger i pris, tror Martens.

Nedjusterte volumer – Ser allerede en effekt

Ifølge en børsmelding fra Lerøy torsdag 11 mai, har de nedjustert volumene sine for Q2. 

– Hvordan tror du det vil slå ut i markedet fremover?

– Vi ser allerede en effekt i spotmarkedet med stigende priser. Kontraktsprisene har også løftet seg. Junikontrakten ble i dag handlet med 40 tonn til pris 66,50 kr/kg, det er 3 kr/kg over nivået i slutten av april.

Les også: Volumvekst ga ny rekord for Lerøy – forventer betydelig volumfall

Færre kontrakter enn i fjor

Martens opplyser at i første kvartal av 2017 ble det inngått færre kontrakter enn i 2016.

– Kjøperne ventet med å gjøre kontrakter så lenge spotprisene falt og falt. Bare de siste 14 dager er mer enn 5000 tonn handlet.

Når det gjelder hvordan markedet har utviklet seg i forhold til forventning, og om det ble som Fish Pool trodde, sier Martens at markedet har overrasket dem også i år.

– Spotprisene har så langt vært klart svakere enn kontraktsnivået i slutten av 2017. Oppdrettere som da signerte kontrakter har høyere priser i kontrakt enn de oppnår i spotmarkedet, sier han.

Inngikk 110 millioners kontrakt

Laksebørsen største kontrakt var på 1900 tonn tilsvarende 110 millioner kr og den minste kontrakten var på 20 tonn, som tilsier en million kroner.

– På en børs behandles alle likt og prisen blir om lag den samme om en har stor eller liten ordre, poengterer Martens.

– Hvilke spådommer har du for prisene fra mai og utover?  

– I juni handles det til 66,50 kr/kg og Q3+Q4 handles til 60,00 kr/kg. Hvis noen vil bytte spådommer i en sikker pris kan de ringe oss, sier Martens avslutningsvis.

Les også flere andre Fish Pool saker:

Publisert: 12.05.2017 , 08.00


Siste saker

X